– Brottsplatsundersökningar
– Brandplatsundersökningar
– Framkallning och identifiering av fingeravtryck
– Framkallning och jämförelser av skospår, verktygsspår, m.m.
– Undersöker vapen, fordon, kläder, dokument, utplånade serienummer m.m.
– Undersöker och identifierar döda personer nationellt och internationellt vid
Enstaka dödsfall eller större katastrofer
– Omhändertar och oskadliggör misstänkta bomber och andra farliga föremål.
Vad är dina arbetsuppgifter
Chef för rotelns Fältsektion som består av åtta fältgrupper. Fältgrupperna är lokaliserade i myndighetens olika Polismästardistrikt och utför främst brotts- och brandplatsunder-sökningar. På varje grupp finns laboratorier som framkallar fingeravtryck, undersöker kläder, fordon med fl. undersökningar.
.
När du säger att ni har hand om identifiering vid katastrofer nationellt och internationellt kan jag inte låta bli att tänka på tsunamikatastrofen. Jag vet inte om ni var där men oavsett om så var fallet gissar jag att du har varit med vid andra katastrofer. Sådant måste sätta djupa spår. Hur hanterar ni det ni får vara med om?
Jag var med i den första gruppen som flög till Thailand den 30 dec 2004. Jag var sedan i Thailand en månad och jobbade med undersökning av offren för Tzunamin. Jag jobbade på Siterna ”Bang Muang” 1B, ”Wat Jang Jao” 1A samt ”Tha Cha Chai” under i början mycket besvärliga förhållanden. Detta arbete har lämnat intryck i kroppen – själen och tankarna runt arbetet dyker upp relativt ofta.Vi hade debriefing på plats i Thailand och efter att vi kommit hem.
Jag arbetade för ICTY – Krigsförbrytartribulanen – i Kosovo juli – augusti 1999 med undersökningar av döda människor i avsikt att styrka folkrättsbrott. Vi undersökte en bit över 100 kroppar där och det gav en viss rutin på massgravar och massundersökningar.
Jag har dessutom undersökt ett otal mord, dråp och andra typer av dödsfall i 35 år och det ger en viss vana vid döda kroppar.
.
Berätta om den senaste bomben ni oskadliggjorde. Hur gick det till? Vad hände?
Jag ingår inte i Bombskyddsgruppen sedan några år tillbaka. Det sista bombuppdraget jag var på var en person som tillverkade fyrverkeripjäser illegalt i en lägenhet i Eskilstuna. Han hade en mängd mer eller mindre farliga kemikalier i bostaden, som vi tog omhand i bombdräkt och bombvagn.
.
Hur lång tid tar det att identifiera fingeravtryck? Många har säkert sett det otaliga gånger i olika filmer och tv-serier men hur går det egentligen till? Vad är det för datasystem som används t.ex?
Att identifiera ett fingeravtryck kan ta från några minuter till ett par dagar beroende på kvalitén på avtrycket. Vissa svåra avtryck kan behöva granskas av flera undersökare innan det slutgiltiga omdömet – identifierat eller inte identifierat – ges.
Datasystemet heter AFIS (Automatic fingerprint identification system).
Fingeravtrycken som söks på kommer antingen från brottsplatsundersökare, som säkrat dessa på en brottsplats eller från föremål som lämnats in på laboratoriet för framkallning.
.
Berätta om förfarandet med Lasermannen och/eller Malexandermorden.
I utredningen om Malexandermorden ansvarade jag för det som hade med skjutningarna, vapnen och ballistiken att göra. Jag biträdde tekniska roteln i Linköping med dessa undersökningar tillsammans med en kriminaltekniker från Linköping samt en vapenundersökare från SKL (Kriminaltekniska laboratoriet i Linköping).
Vi rekonstruerade brottsplatsen, med den beskjutna polisbilen samt flyktbilen från vilken man besköt polisbilen, i en stor byggnad. Så med ledning av fynd på brottsplatsen, skottskador i polisbilen och i flyktbilen, drogs slutsatser om hur skjutningen gått till och hur många som var inblandade.
Vad gäller Lasermannen så koordinerade jag alla undersökningar inklusive vapen, ammunition samt ballistiken. SKL undersökte och jämförde hylsor och kulor från samtliga brottsplatser. Med ledning av sammanpassningen mellan hylsor i de första skjutningarna och kulor i den andra ”serien” samt förekomsten av laserljus, drogs slutsatsen att det rörde sig om en och samma gärningsman samt att han hade uppsåt att döda sina slumpmässigt utvalda offer.
.
Jag gissar att det är rätt stor skillnad på att stå i ett laboratorium och att undersöka själva brottsplatserna? Vad för typ av utbildning har din personal?
Idag är alla som gör brottsplatsundersökningar poliser. På våra laboratorier i Stockholm arbetar både poliser och civilanställda. De flesta poliser på laboratorierna har tidigare varit Brottsplatsundersökare. Båda kategorier kallas för kriminaltekniker.
Kriminaltekniker har polisiär utbildning i botten samt kriminalteknisk grundkurs som löper över ca ett år. På denna finns viss kompetenshöjande vidareutbildning inom brottsplats-undersökning och fingeravtrycksidentifiering.
De civilanställda på laboratorierna har olika bakgrunder och utbildningar, från ren laboratorie-utbildning till ingenjörsutbildningar m.m.
.
I många deckare så har personer ofta ett fall som de inte kan släppa, oftas ett olöst fall. Har du något sådant och vill du berätta om det i så fall?
Jag har, framför allt, ett fall som bekymrar mig p g a det fortfarande är olöst. Det är mordet på (ett) f.d. skinnhuvudet (namnet borttaget) i Norra Hammarbyhamnen en nyårsafton för en hel del år sedan. Jag hade ofta kontakt med hans mor och det ger offret en identitet och inblick i hur hans anhöriga upplever denna händelse. Det var dessutom ett brutalt mord på en ung människa, vilket i sig är svårt.
.
När var du som mest rädd/upprörd i din arbetssituation?
Senast jag var riktigt rädd i arbetet var när jag var i Thailand och vi skulle flyga ned till Phuket med helikopter efter en dags arbete med undersökning av offren för Tzunamin. Helikoptern flög vilse över havet i regnstorm och lyckades med nöd och näppe hitta tillbaka till flygplatsen i Phuket. Det var 45 mycket ångestfyllda minuter.
.
Du spelade ju en stor roll i fallet Lasermannen och fick en egen karaktär i boken och i filmen där Rasmus Troedsen spelade dig. Om du hade fått välja skådespelare vem hade du velat spelade din karaktär?
Det är svårt att säga. Det viktiga är att karaktären/skådespelaren ger ett trovärdigt intryck och inte spelar för ”ball och cool”.
Martina Nilsson chef för rotelns Laboratoriesektion.
Ser flera, främst engelska kriminalserier som ”Ett fall för Frost” m.fl. (kommer inte ihåg namnen). Ser gärna ”Beck”.
Kognitiva processer vid fingeravtrycksidentifieringar.
.
Vi på Deckarhuset tackar Sonny Björk för denna intervju! Här kan du lyssna på en intervju i Morgonpasset med Sonny Björk där han berättar mer om sitt arbete samt talar om vad som finns i en brottsutredares väska och hur man använder de olika sakerna.