Lysande historisk kriminalroman!

Mitten av 1880-talet

är tiden då boken New Yorks gudar, skriven av Lyndsey Fay, utspelar sig. Europeerna flyr undan svält och fattigdom för ett bättre liv i den ”Nya världen” Första anhalten är New York som också är scenen i detta skådespel. Boken är den första i vad som är tänkt att bli en serie.

Timothy Wilde – en ofrivillig polis

Timothy Wilde arbetar som bartender i New York. När en stor brand utplånar baren han arbetar i, hemmet han bor i och alla hans besparingar, tvingas han byta bana i livet. Hans moraliskt opålitlige bror fixar ett jobb åt honom som polis, ett yrke som är helt nytt och mycket farligt. En natt på patrull stöter han på en blodig flicka som berättar en osannolik historia, någon dödar systematiskt och brutalt barn… Tim blir motvilligt den som får ta hand om fallet.

Klockrena karaktärer

Lyndsay Faye har verkligen lyckats med sitt persongalleri. Timothy Wilde är en självklar hjältefigur och hans bror en charmerande tölp på en destruktiv bana. Mercy, föremålet för Timothys upphöjda kärlek, verkade från början vara en stereotyp men visade sig vara förvånansvärt komplex. Lägg till en farlig bordellmamma, en excentrisk läkare,  listiga tidningspojkar och två präster, en katolik och en protestant plus några fler så får du ett fulländat persongalleri.

Ras och religion

Fallet och karaktärerna är förvisso spännande i sig men det Lyndsay Faye vill berätta med boken är de stora ras och religonsmotsättningar som präglade landet och tiden. Svarta, vita, protestanter och katoliker skulle samsas på en mycket liten yta och det var definitivt inte helt smärtfritt. Lyndsay Faye väver skickligt in detta i boken. En händelse i boken är extra gripande och visar på den otroliga fattigdom som fanns i staden.

En lyckad historisk deckare…

…måste få till miljöbeskrivningarna på ett trovärdigt sätt. Lyckas författaren dras du in i boken på ett sätt som får dig att se kläderna, husen och personerna tydligt framför dig. Då vill du googla efter mer information om tiden, platsen, och händelserna och berättar glatt om boken för vänner och bekanta. Lyndsay Faye uppfyllde alla mina förväntningar och mer därtill och jag längtar redan till nästa bok.

Till sist

Måste jag bara visa den fina kartan i boken. Visst är det något speciellt med kartor i deckare?

 

Detta inlägg är publicerat under Böcker, Recension och märkt , , , , av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.