Professorn som blev snällhetsambassadör och författare.
Stefan Einhorn är en utbildad läkare och arbetade som framgångsrik forskare vid Karolinska institutuet. Efter en livskris valde han att omvärdera sitt liv, som han kände inte fokuserade på de viktigaste sakerna i livet, som till exempel, att vara en god medmänniska. Succesivt började han fasa ut sin karriär för att ägna sig åt skrivande. Många kanske känner igen Stefans bok ”Konsten att vara snäll” som blev en stor succé 2007. Andra kanske har hört honom föreläsa om moral och etik runt om i Sverige. Nu har han börjat prova genrer som rör sig in på vårat område, nämligen spänningslitteratur.
Stenträdet
Är en solklar thriller med religiösa förtecken som har stora likheter med Dan Browns böker och Raymond Khourys böcker. Jag anar att Stefan är väl bevandrad i genren.
-
Vi har en medelålders singel man som huvudperson
-
Huvudpersonen ackomanjeras av en tuff, snäll och intelligent kvinna
-
Radarparet kastar sig in i ett scenario där de måste lösa ett mysterium som skulle omkullkasta mänsklighetens världsbild om sanningen kommer fram.
-
Det handlar om relgion/er
-
De reser kors och tvärs och fort ska det gå!
-
Det finns flera ”hjälpare” som guidar dem rätt i deras jakt
-
Berättelsen är uppbyggd i cliffhangers
-
De följer ledtrådar som ibland är falska och ibland leder dem fel
-
En eller flera intressegrupper (oftast fanatiker) gör allt för att stoppa dem eftersom de inte vill att sanningen ska avslöjas.
-
De utsätts för hot, våld, och någon/några runt dem kommer definitivt att dö.
Huvudpersonen, psykiatrikern, Daniel Weiss ska träffa en patient som har bett att få prata med Daniel. Mannen berättar en historia som får Daniel att tro att mannen både är paranoid och lider av vanföreställningar. Helt plötsligt skjuts mannen framför honom och hans påstående om att Daniel är en person utvald till att rädda mänskligheten genom att hitta det mytomspunna trädet känns helt plötsligt inte lika osannolikt längre. Mannen har lämnat ledtrådar till Daniel som för honom till Uppsala, Israel, Scwheiz och Italien.
Etik, moral och existensialism
Stenträdet är en klassisk thriller med religiösa och existensiella motiv men Stefan Einhorn går lite djupare än,exempelvis, Dan Brown. Han låter de existensiella frågorna få mer utrymme och låter Daniels tvivel (agnostiker) genomsyra boken. Det rationella styr till 90% men så är det det där oförklarliga. Saker som inte kan förklaras rationellt. Vad är gudomligt? Vad är ondska? Vem/Vad skapade oss? Vad är mirakel? Vad vet vi egentligen? Boken väcker onekligen tankar på ett lättsamt och lagom spännande sätt.
Som vanligt i den här genren har jag lite svårt för snabbheten. Det vill säga, jag köper inte att folk övertygas så fort att de bara kastar sig iväg. Att de alltid tycks ha medel att flyga kors och tvärs, och aldrig har några praktiska bestyr att lösa innan de åker. Antar att det är därför det alltid är singlar som är huvudpersoner i den här genren. Jag önskar att Stefan hade vågat köra lite mer stickspår utanför thrillerformeln för att kunna skapa en lite mer unik bok. Kapaciteten finns där.