Dålig översättning eller dålig bok?

Den brinnande flickan av Mark Billingham. 

Boken ingår i en fristående serie med kriminalkommissarie Tom Thorne i huvudrollen. Thorne tar sig an ett gammalt fall där han utreder om fel man blivit dömd för ett brott, samtidigt som han hamnat mitt i ett fall rörande gängkriminalitet. Med sin tjuriga och envisa karaktär kan han självklart inte låta bli att lägga näsan i blöt.
Berättelsen bjuder inte på några överraskningar, utan är en ganska tam kriminalhistoria där huvudkaraktären besitter ”de gamla vanliga” sinnelagen för fiktionens poliser
Jag har läst Billingham tidigare, och vill minnas att de böckerna har varit aningen bättre. Nackdelen med att läsa svenska översättningar, är att man ibland kan ana att de inte riktigt följer originalet. Detta är en sådan bok. Jag vet inte om det är översättningen som är bristfällig eller om boken är dåligt sammanhängande. Ibland känns det riktigt förvirrat, och helhetsintrycket förstörs när man stör sig på dåliga formuleringar och luddiga händelseförlopp. Jag funderar på att nosa upp en engelsk upplaga och ge boken en ny chans någon gång i framtiden, men för tillfället finns det så många andra böcker jag vill läsa.


döm aldrig en bok efter omslaget… eller?

Har inte läst denna ännu… vet faktiskt inget om boken överhuvudtaget… känner inte till författaren… men jag kunde ändå inte låta bli att lägga den i varukorgen på Adlibris idag… Snyggare omslag får man leta efter! 🙂 Så nu får vi snart se om det var ett misstag att bedöma boken efter omslaget eller inte 😉


Patient 67

Patient 67 – Dennis Lehane

Vet inte vad jag vågar säga om denna… mer än att den är bra 😉 Detta är nämligen en bok vars styrka ligger i läsarens ovisshet. Men jag kan säga så pass mycket att handlingen utspelar sig på en ö (Shutter Island) där en patient har rymt ifrån ett mycket välbevakat sjukhus för mentalt sjuka brottslingar…

… Och att den här boken gav mig samma mysiga obehagskänsla som jag fick när jag såg filmen Gökboet för första gången…

…Och att jag läste ut den på en dag!…

…men mer än så tänker jag inte säga om Paient 67 *hehe*


Deckare?… nja kanske inte riktigt

Skuggorna och regnet – Håkan Nesser

En bok med för många detaljer (tex X3+Y3=Z3.) Början av boken är nästan som en mattelektion. Tycker därför att boken är trög i början och mycket bara är skrivet som utfyllnad på sidorna. Men en bit in i boken blir den ganska bra. Jag ville veta mer om relationerna mellan människorna. Viktor vem är han? Håkan Nesser skriver så att jag tror att det är människor han verkligen känner med deras olika egenskaper. Den här boken tog mig många dagar att läsa. Katorogin på boken är roman och kriminalhistoria. Men för mig är det bara en roman fast det finns flera mord. Den väckte inte nyfikenhet eller spänning om morden det var bara nått som hände.

Hmmm…

Dödens pendel – Jonas Moström

Hmmm… vet inte direkt vad man ska säga om den här. Redan efter första kapitlet fick jag en känsla av att detta var en debutroman (vilket en snabb titt på bokens baksida bekräftade). Den kändes nämligen bitvis väldigt… hmmm… klinisk (i brist på ett bättre ord). En polis… en läkarevän och så lite mystiska dödsfall… krydda det hela lite – i det här fallet med referenser till Janus.

Hmmm… allt detta betyder dock inte att jag tyckte att den var dålig… hmmm… den var i det stora hela underhållande men jag har en känsla av att Moström kommer att ha utvecklas mycket till sin nästa bok (som jag definitivt kommer att läsa.)

Hmmm… undrar hur många gånger jag hmmm:ade i det här inlägget 😉

Young Sherlock Holmes

Young Sherlock Holmes

Hmmm… vad kan man säga. Helt klart en sevärd film om man är ett Sherlock Holmes fan, men vilka friheter skaparna av denna 80-tals rulle har tagit sig! Jag ska väl inte avslöja allt för mycket, men det finns en liten tvist på slutet som jag inte riktigt vet vad jag tycker om…

Filmen är dock helt klart underhållande. Väldigt välgjord och det är faktiskt svårt att tro att den är så pass gammal som den är! Nicholas Rowe som spelar huvudrollen klarar jobbet bra, killen som spelar doktor Watson är dock lite väl mesig…

Fick förresten lite Indiana Jones vibbar här och där under filmens gång och det kanske inte är så konstigt då herr Spielberg haft ett finger med i leken på den här filmen också.

Kort och gott så är den perfekt för höstmys i soffan.

Vad vet man egentligen om sin mamma?

Tyskungen – Camilla Läckberg

Sitter just nu och lyssnar på Tyskungen av Camilla Läckberg och har väl kommit ungefär halvvägs – slogs nu av två saker…

1) Den här är, än så länge, mycket bättre än Olycksfågeln

2) Vad vet man egentligen om sina föräldrars ungdomsår?! (Om ni har läst/lyssnat på Olycksfågeln så kan ni säkert gissa vad jag syftar på då Tyskungen tar vid där den slutade)

Ska bli spännande och se hur Läckberg tänkte binda samman allt … 8 timmars lyssnade kvar innan jag har svaret 😉