Den verkliga brottslingen

(In Pursuit of the Proper Sinner) Jag vill som vanligt inte avslöja för mycket om de personliga historierna i Lynleyserien, så jag får väl nöja mig med att säga att förhållandet mellan Lynley och Havers förändrats något sedan den dramatiska avslutningen av Med svek i sinnet. I avsnitt 10 i Lynley-serien åker deckarduon upp till Manchester där ett tältande par hittats mördade. Har mordet kopplingar till en pensionerad polis, tro?

Ett spännande avsnitt med många förvecklingar!

Min Topp-5 lista – Agatha Christie

bild_agatha_christie_litenSatt igår och funderade på om jag skulle läsa om någon Christiedeckare och tänkte då igenom alla böcker av Agatha Christie som jag har hemma eller har läst tidigare.

1. Mordet på orientexpressen – Jag blev väldigt överraskad av slutet och ända sedan jag läste boken har jag alltid velat åka Orientexpressen! (Poirot)

2.Döden på Nilen – Jag älskar det exotiska i den här boken. Mordet är dessutom planerat på ett raffinerat och avancerat sätt. Jag läste boken först och blev förtjust, såg sen filmen och blev lika förtjust. (Poirot)

3. 4.50 från Paddington – Jag gillade boken och jag är väldigt förtjust i Margaret Ruthford som spelar Miss Marple i filmen från 1961. En något mer robust kvinna än Geraldine McEwan. (Miss Marple)

4. Fem små grisar – En av de första böcker jag läste och jag läste om den massvis med gånger. Det här är en av de böcker där Poirot löser ett fall långt tillbaka i tiden. (Poirot)

5. Mord på ljusa dagen – En mycket raffinerad mordgåta! (Poirot)

(På en god 5.5 plats kommer Ett mord annonseras (Miss Marple) för att öppningen är så absurd. Vem bjuder in till ett mord?

Vilka är era favoriter?

Av jord är du kommen – Mikael Bergstrand

Författaren och journalisten Mikael Bergstrand som har skrivit denna bok är en helt ny bekantskap för mig. Bergstrand kommer från Malmö och har jobbat på Sydsvenskan som journalist och korrespondent. Numera är han bosatt i Indien.

Huvudkaraktären i denna bok och serie – Leyla Abdallah –  är också hon journalist och bosatt i Malmö. Där slutar liknelserna.  Leyla är en kvinna med en annan kulturell bakgrund och dessutom nybliven mamma.  Bergstrand lyckas  med konsten att skildra Leyla på  ett, enligt mig, mycket trovärdigt sätt.  Som sidekick till Leyla hittar vi den manliga frilansfotografen Pelle och i serien figurerar även Lisa Berggren, en kvick och driftig  kriminalinspektör.

Boken tillhör genren socialrealistisk polis/journalistdeckare och har en del likheter med Beck och Wallander men till skillnad från den smått uppgivna klangen i dessa serier så slipper vi det i den här boken. Visst finns det mängder av sorgliga och tragiska öden i boken och boken är definitivt inte optimistisk  men man får tänka, moralisera och beklaga själv på eget bevåg.

Handlingen går ut på att någon mördar folk som står längst ned på samhällsstegen såsom en knarkare, en alkoholiserad kvinnomisshandlare osv. Offren lämnas med ett kryptiskt meddelande och så är katt och råtta leken igång.

Jag tyckte boken var spännande och framförallt så hade boken en fin balans mellan karaktären Abdallahs privatliv och jakt på mördare som sker från två håll (polisen och Leyla/Pelle).

Jag blev helt klart sugen på att läsa mer om Abdallah som är en frisk fläkt på deckarscenen och ser gärna att man även får lära känna Lisa Berggrens karaktär på ett mer personligt plan.

Boken är ett recensionsexemplar från Forum förlag

Intervju med Robert Goddard

This interview is also available in English…

Jag är väldigt glad att få välkomna Robert Goddard till denna intervju för Deckarhuset.se

Hur kommer det sig att du skriver spänningsromaner? Var, när och hur började det?

Jag antar att jag skriver spänningsromaner för att det är den typ av böcker jag själv gillar att läsa och det är den genre som känns mest naturlig för mig. Jag började för länge sen i början på 80-talet, delvis för att jag var så missnöjd med så många av de böcker jag läste själv och därför beslutade jag mig så småningom att prova att skriva själv.

.

Kan du nämna tre kriminal/spänningsförfattare som du beundrar eller som har påverkat dig i ditt skrivande?

Arthur Conan Doyle (i Sherlock Holmes böckerna) och Wilkie Collins påverkade mig starkt. Speciellt Collins var fantastiskt skicklig på att skapa en bra intrig. Jag blev också väldigt inspirerad av John Fowles allmänlitterära verk.

.

För glömda synders skull utspelas 1976 och 1940 under andra världskriget. Jag vet att det är fiktion men förutom författare är du även historiker. Finns det några delar av berättelsen som är sann? Fanns det t.ex. en engelsman som satt i irländskt fängelse i 30 år för ett brott han inte hade begått?

Det finns många bitar i berättelsen som är sanna i För glömda synders skull. Den perioden i Irlands historia är full av intriger och dubbelspel vilket är perfekt för mitt syfte. Ingen engelsman spenderade dock 30 år i ett irländskt fängelse som Eldritch gör i boken – så vitt jag vet!

.

När jag läste boken För gamla synders skull älskade jag Eldritch karaktär men hade svårt att ta till mig Stephen. Utvecklar du olika slags band och relationer till dina karaktärer?

Stephen Swan gör sitt bästa för att hålla måttet med sin råa farbror genom boken. Jag blev själv väldigt förtjust i Eldritch, och jag tror att det är omöjligt att inte bli det, men det är enklare för mig att identifiera mig med Stephen.

.

Skapar du karaktärerna först och bygger upp en historia kring dem, eller skapar du en miljö och intrig först?

Berättelsen startar med en idé – I För glömda synders skull blev det konstbedrägeriet. Miljön följer de historiska elementen i berättelsen. Sen utvecklar jag karaktärer som jag känner kan föra berättelsen framåt och som ger sympatiska synvinklar. Först efter det skapar jag intrigen i detalj.

.

När jag tanker på spänningsförfattare tänker jag alltid först på manliga författare och knappt några kvinnliga alls. Vad tror du att det beror på? Är det en typiskt manlig genre? Och om så är fallet, varför? Det finns t.ex. massvis av kvinnliga deckarförfattare så vad är det som skiljer de båda genrerna åt?

Jag hade inte tänkt på att män kanske har monopol på spänningsromaner. Om det är så, så måste det spegla en skillnad i hur män och kvinnors litterära fantasi fungerar. Orsakerna till varför det skulle kunna vara på det sättet tror jag att jag måste lämna till andra att förklara.

.

Har du några tips på kvinnliga spänningsförfattare vi borde läsa?

Jag har läst två böcker (hittills) av Donna Tartt som skriver fantastiskt bra kvinnliga spänningsromaner. Sen har vi också Daphne du Maurier, som skriver riktigt bra böcker.

.

Du har varit I Sverige minst ett par gånger. Har du läst något av svenska kriminal/spänningsförfattare och i så fall, vad tyckte du om dem?

Jag har, som miljoner andra, läst Män som hatar kvinnor och är väldigt imponerad av den men som vanligt när jag läser en bok (speciellt i spänningsgenren) kunde jag inte låta bli att tänka på alla möjliga olika sätt jag hade gjort annorlunda om jag hade skrivit den själv. Det är vad som händer när du själv är författare. Läsningen blir aldrig riktigt som förut.

.

Ser du på någon några kriminalserier på TV eller har du någon favoritthriller/kriminalfilm?

Jag ser på Morden i Midsomer för ren meningslös och eskapistisk njutning. Min favoritthriller är nog Chintatown.

.

Vilken regissör och skådespelare skulle du välja om du fick göra en film av boken För gamla synders skull?

För en filmatisering av För gamla synders skull skulle jag troligen välja Tony Scott som regissör och Michael Caine till att spela karaktären Eldritch.

.

Till sist, vad läser du för bok just nu?

Jag läser Nederland av Joseph O´neill. Noll spänning är jag rädd för, men den är skriven på ett vackert sätt.

.

Vi på deckarhuset tackar Robert Goddard för denna intervju.

.

Läs även:

Recension av ”För glömda synders skull”…

Hur mycket kan man egentligen ändra?…

Såg precis ”Agatha Christies” Cards on the Table med Poirot i huvudrollen på TV4+. Kan inte låta bli att undra över vad Ms Christie själv skulle säga om hon hade sett samma teveprogram?…

…i somras visades ett par Miss Marple avsnitt som i själva verket var baserade på böcker som inte var Marpledeckare. Hon hade antagligen bakats in i handlingen för att göra teveserien mer kommersiell.

I kvällens Poirot var det dock inte bara karaktärer som ändrats… i stort sätt allt hade gjorts om på ett eller annat sätt:

  • Vissa karaktärer var helt utbytta.
  • En del av karaktärernas bakgrunder var omkastade eller utbytta.
  • Mordmotivet var HELT utbytt.
  • En del offer var utbytta eller saknades…
  • Ledtrådarna/fällorna som ledde fram till att avslöja mördaren var utbytta.

Filmen var dock långt ifrån dålig trots alla dessa ändringar, men jag undrar om man fortfarande kan kalla detta för Agatha Christies Cards on the Table?

Barntips: Mästerdetektiven Basil Mus

basilDetta är en Disney film från 1986 som närmast kan beskrivas som en blandning mellan Sherlock Holmes och Musse Pigg (väldigt bokstavligt talat… Huvudpersonen Basil ”är” Sherlock Holmes i musformat och verkar dessutom bo under den verklige Holmes på Baker Street).

Jag trodde att jag hade sett alla tecknade Disneyfilmer som gjorts på 80-talet, men av någon anledning hade jag helt missat denna.

Handlingen:

En liten flickas pappa blir kidnappad och mästerdetektiven Basil övertalas att ta uppdraget…

Detta är inte en av Disneys bästa filmer, den saknar mycket av humorn som företagets filmer normalt brukar vara kryddade med. Trots detta är jag säker på att rullen kommer älskas av 6-åringar som gillar spänning (dock en liten varning för en scen då en mus blir uppäten levande av en katt).