På Deckarhuset i sommar…

Listan uppdateras löpande! (senast uppdaterad: 6 juli)

Intervjuer:

Intervju med Sara Paretsky… (Måndag 7 juni)

Intervju med Johan Theorin…(Måndag 14 juni)

Intervju med Peter James…(Måndag 21 juni)

Uppföljningsintervju med Ann Rosman… (Måndag 12 juli)

.

Tävling:

(Fototävlingen pågår hela sommaren!)

Serie:  Kriminalromanens historia
Under sommaren kommer Sara i 10 delar (onsdagar) gå igenom kriminalromanens (Europeisk och Amerikansk) historia i grova drag från 1600-talet fram till idag. Hon kommer också att ge förslag på böcker, filmer och annat som representrerar de olika tidsepokerna och kan vara intressanta att läsa/se/spela.

Del 1 – Uppbyggnad av polisväsendet i storstäder (Vidocq, Bow Street runners mm.) 2010-06-23
Del 2 – 1800-1870, (Edgar Allan Poe, Wilkie Collins mm.) 2010-06-30
Del 3 – 1800-1920, (Sherlock Holmes, spionromanen mm.), 2010-07-07
Del 4 – 1920-1940 – The Golden Age (Pusseldeckaren), 2010-07-14
Del 5 – Den hårdkokta deckaren, 2010-07-21
Del 6 – Polisromanen, 2010-07-28
Del 7 – Thrillern, 2010-08-04
Del 8 –  Kvinnliga kriminalförfattare, 2010-08-11
Del 9 –  Kriminalserier och filmers påverkan, 2010-08-18
Del 10 – Den moderna kriminalromanen, 2010-08-25

Anmärkningsvärda inlägg:

Vinnaren av Deckarhusets sommardeckarfototävling… (31 aug)

Deckarhuset 2 år… (Tisdag 24 augusti)

Min första asiatiska kriminalroman!

Jag har nu läst Qiu Xiaolongs Den röda hjältinnans död som verkar vara en av de mest välkända asiatiska kriminalromanerna.

Huvudpersonen Chen Cao bor i Shanghai och har blivit tilldelad tjänsten som kriminalkommissarie (Ja, de blir tilldelade både bostad och vilket yrke de ska utöva!) men egentligen är han poet och har läst engelska på universitetet. För att få ihop välbehövda extrapengar översätter han engelska och amerikanska kriminalromaner.

Romanen börjar med att en ung kvinna som blivit mördad och dumpad  i en flod. Kvinnan är inte vem som helst, hon är en välkänd mönsterarbetare (en person som partiet lyfter fram som nationell förebild i propagandasyfte). När de börjar nysta i hennes privatliv är inte allt som det verkar, vilket inte är så populärt hos partiet. Det gäller att handla försiktigt och vara noga med vad man säger och gör….

Det tog ett tag att läsa romanen då det var så mycket nytt för mig.  Jag får erkänna att jag trodde att jag visste en hel del om Kina men det är skillnad på historieböcker och romaner. Jan från The English Bookshop skrev  i en inblick här på deckarhuset att deckare ger en bra ingång till ett samhälle och det är precis vad den här boken gör.  Visserligen utspelar sig romanen i början av 90-talet och mycket har hänt sedan dess, men redan då började marknadsekonomins konsekvenser synas.

Det finns mycket samhällskritik i romanen och jag är inte förvånad att Xiaolong sedan 1989 i bor i USA men det finns också en enorm kärlek till det kinesiska folket och dess kultur. Det visas självklart genom karaktärerna men också genom maten, miljöerna, små citat, visdomsord och dikter.

Det här är en riktigt bra kriminalroman och den ger en fantastisk inblick i det kinesiska samhället (90-tal). Det krävs lite av läsaren men det tycker jag bara är bra. Jag ska definitivt läsa mer av Qui Xiaolong och annan asiatisk kriminallitteratur!

Luftslottet som sprängdes – DVD

Bättre än Flickan som lekte med elden, men sämre än Män som hatar kvinnor.

I boken  lyckades Stieg Larsson piffa upp avsnittet av historien som utspelar sig i rätten. Trots att det hela blev lite löjligt amerikanskt, så blev det i alla fall underhållande. I filmen har scenen som utspelar sig i rätten kortats ned och dessutom blivit aningen mer verklighetstroget (läs tråkigt). Det drar ned betyget något. Men på det hela taget tycker jag filmskaparna ska vara nöjda med hela filmserien! För att vara gjord med så lite pengar och dessutom med det väldigt begränsande utbudet av duktiga skådisar vi har i Sverige, så blev filmserien väldigt bra.

Los hombres que no amaban a las mujeres

Vilken härlig men konstig känsla att hitta svenska deckarförfattare i skyltfönstren och i hyllorna i bokhandlarna här i Spanien! Folk sitter på metron och läser Stieg Larssons ”Los hombres que no amaban a las mujeres” eller Åsa Larssons “Aurora Boreal”. Till och med i den spanska Glamour och Vogue är det annonser för våra duktiga författare!

Det verkar inte precis drälla av spanska deckare, och det är svårt att få tag i utländska författare på engelska eller tyska här. Lite frustrerande kan jag tycka.

Jag som inte läst Solstorm funderade allvarligt på att inhandla en spansk version, men ångrade mig. Dels för att jag alltid vill läsa på originalspråk, men också för att den gick lös på närmare EUR 35! LITE för mycket, med tanke på att jag skulle fått läsa den med ordlistan under kudden. Nope – det fick vara.

Kollade några till spanska dubbade avsnitt av NCIS istället…

From Hell

Som de flesta säkert redan har märkt har jag alltid varit lite svag för Jack the Ripper historier. Det finns hur många filmer som helst om denna mytomspunna mördare.  From Hell från 2001 med Johnny Depp i huvudrollen är dock en av mina favoriter, även fast den tagit sig ENORMA friheter. Filmen är löst baserad på en grafisk novel och avviker så mycket från ”verkligheten” att den nästan kan ses som en helt egen liten historia.

Det gör dock inget för mig 🙂

Jag minns fortfarande när jag såg denna film för första gången. Det var på en bio i San Francisco. Jag fick gåshud över hela kroppen den gången och det får jag fortfarande varje gång jag ser den.

Filmen binder samman historien om Jack Uppskäraren med en konspirationshistoria som leder enda upp till det brittiska kungahuset. Det har även blandat in ett litet övernaturligt inslag i Johnny Depps porträtt av Police Inspector Frederick Abberline, då denne i filmen fått syner (framkallade av droger).

Stackars Sherlock

Ibland tycker jag lite synd om Sherlock Holmes…

För ett par veckor sedan var jag på ett Kasino i Kalifornien och vad hittar jag där om inte en Sherlock Holmes inspirerad spelautomat. Sir Arthur Conan Doyle måste vrida sig i sin grav… Men det stoppade självklart inte mig från att spela lite 😉

I den innersta kretsen

I den innersta kretsen är Viveca Stens andra kriminalroman om Sandhamn och inspektör Thomas Andreasson. Den är fristående från debutdeckaren, I de lugnaste vatten, som kom ut för två år sedan.

Handlingen utspelar sig med seglingstävlingen Gotland Runt som ram. Vise ordförande i KSSS i sin ståtliga Swan faller död ner vid rodret. Andreasson med kollegor ger sig i kast med att bena ut alla lögner och hemligheter, men innan de hunnit särskilt långt dör nästa styrelsemedlem. Precis som i debutromanen finns Nora, Thomas Andreassons barndomskamrat, med, och även denna gång har hon bekymmer. Detta hindrar henne inte från att hjälpa till i utredningens periferi.

Viveca Sten blandar på ett tilltalande sätt deckarintrigen med härliga beskrivningar av Sandhamn och livet där. Karaktärerna är lite väl stereotypa kan ja tycka, men så tänker jag att kanske just den sortens människor som det rör sig om faktiskt ÄR precis så lika varandra, stöpta i samma form, så att säga. Vad vet jag?

Boken skänkte mig några timmars trevlig underhållning och jag läser gärna fler Sandhamnshistorier!