”Fallet med de försvunna böckerna” av Ian Sansom

Hoppet om en lysande framtid byts mot idel besvikelser

Israel Armstrong, inbiten och världsfrånvänd bokmal, flyttar från London till en småstad på den Irländska landsbygden för att arbeta som bibliotekarie. Efter en fasansfull resa kommer han så fram till slutdestinationen, bara för att upptäcka att biblioteket är stängt.

Efter samtal med kommunens färgstarke representant får han veta att hans tjänst ändrats en smula. Tanken är nu att han ska köra den lokala bokbussen, något som Israel uppfattar som ett hån. Hans ekonomiska förutsättningar och stolthet hindrar honom dock från att tacka nej till uppdraget. Ett uppdrag som visar sig vara än mer oglamoröst än vad han kunnat tänka sig. Bokbussen har legat i träda under en längre tid – inbäddad i hönsskit.

Och det blir värre. Israel inlogeras hos en bonde och det visar sig att han ska dela rum med hönorna. När bokbussen ska fyllas på upptäcker han att biblioteket tömts på böcker. 15 000 böcker är spårlöst försvunna och det blir Israels ansvar, i egenskap av bibliotekarie, att återfinna dem.

 

En humoristisk jakt på försvunna böcker

Tempot är luuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuugnt och jag blir frustrerad över karaktärernas beteenden men jag kan inte sluta lyssna och snart har berättelsen fått grepp om mig. Berättelsen är inte direkt en deckare utan snarare en humoristisk berättelse om olika livsöden. Dock är det ett nöje att följa Israel i hans strävsamma jakt efter böckerna.

 

Fredag 27 april

[SCROLL]

Fredag 27 april

Värt att se idag:

Kanal 9  20.00  Harrys Law

Advokatserie med Kathy Bates (Säsong 1 del 1) SE SERIEN FRÅN BÖRJAN

Kanal 5  21.00 Criminal minds

(Säsong 6 del 11)

Kanal 9  21.00  CSI NY

(Säsong 8 del 1) SVENSK SÄSONGSSTART!

Kanal 1  21.30  State of play

Politisk thriller med Ben Affleck och Russel Crowe.

TV3  22.00  Striking distance

Am. polisactionthriller med Bruce Willis. Från 1993.

Kanal 5  22.00  Dödligt vapen 2

Am. actionpolisklassiker med Mel Gibson och Danny Glover.

Kanal 7  22.00  The Good Wife

Am. advokatserie (Säsong 3 del 1)

Kanal 9  22.00  Criminal minds: Suspect Behavior

Syskonserie till Criminal minds med Forrest Whitaker. (säsong 1 del 11)

TV2  22.15 The Shadow line

Ny brittisk kriminalserie.(Säsong 1 del 6)

Kanal 9  23.00  Spooks

Brittisk spionserie om MI6. En av mina favoritserier! (Säsong 9 del 7)

Kanal 7  22.55  Blue Bloods

Am. polisserie polisfamiljen Reagen som består av stans polischef, en poliskommissarie, en åklagare och  en ung ny polis. (Säsong 2 del 8 )

Kanal 7  23.50  Taggart

Brittisk långkörare (polisserie) Säsong 24 del 10)

I Postens ”Uppslaget”

kunde man för lite sedan läsa tips på historiska deckare!

Kalas tänker jag, som så gott som aldrig LÄSER vad som står på omslaget till reklambunten varje torsdag. 

 

Nr 17 av Uppslaget hade alltså på första sidan följande tips till oss som vältrar oss i mord och elände;

Silvergrisarna  

av Lindsey Davis

Privatdetektiven Didius Falco dras in i ett mystiskt fall där högt uppsatta personer ägnar sig åt illegal handel med silverhaltiga blytackor. Historien utspelar sig i Rom år 70 e kr.

Den fjärde sanningen  

av Iain Pears

 

Dr Grove förgiftas och fyra personer ger varsin version av händelsen. Alla pekar ut olika mördare, bara en har rätt.  Vi befinner oss i denna roman i Oxford på 1660 talet.

 

Rosens namn

av Umberto Eco

 

Sju fasansfulla mord följer slag i slag under sju dygn. Broder William löser hemliga koder och symboler flr att leda läsaren rakt in i benediktklostrets labyrinter.

Här befinner vi oss i Italien år 1327.

 

Jag tackar Posten för tipsen och beger mig omgående till Bibblan!

 

Tokyo år noll

 

 

Hårdkokt experimentell efterkrigsskildring

David Peace är en engelsk kriminalförfattare bosatt i Japan. Han har tidigare skrivit the Red riding-trilogin (tyvärr ej översatt till svenska) som också har filmatiserats. Jag visste att det skulle bli hårdkokt men jag var inte riktigt beredd på det här. Boken skildrar en poliskommissarie i Tokyo 1946 som får ett svårt mordfall på halsen. Mordfallet ska tydligen ska vara baserad på en verklig mordgåta.

Störande element eller stilistiskt genialiskt?

Den här boken har hyllats av många på grund av den stilistiska stilen. Själv måste jag erkänna att jag har väldigt svårt för stilen som är oerhört krävande. Låt mig ge er ett exempel ur boken.

”Två mycket unga män från stationen i Atago väntar på oss i illasittande och skitiga uniformer. De bugar sig och gör honnör, de hälsar på oss och ursäktar sig, men jag hör inte ett ord av vad de säger –

Ton-ton. Ton-ton, Ton-ton, Ton-ton. Ton-ton…(ska översättas till dunk dunk på svenska)
Konstaplarna lleder oss av vägen bort från hamrandet och in på tempelområdet –

Jättelika svedda träd, med rötterna mot himlen….
Det återstår inte mycket av Zojojitemplet sedan det brann efter majbombningarna i fjol – ´
Förkolnade grenar och fällda löv…”

Dunkandet, som är oerhört enerverande som läsare, finns där hela tiden. Medan vi följer hans handlingar får vi också hans lösryckta tankar serverade.Huvudpersonen bär på en hemlighet som sakta sakta avslöjas för oss via hans tankar. Det är krävande och jobbigt eftersom handlingsflödet hela tiden avbryts. Samtidgt ger boken andra dimensioner än i vanliga kriminalromaner eftersom huvudpersonens inre frustration och huvudvärk  och paranoia överförs förmedlas på ett unikt sätt.

Hårdkokt realism

Den här boken är så långt från Agatha Christie-deckare man kan komma. Jag är chockad över hur tillvaron såg ut för den japanska befolkningen efter andra världskriget. Red riding-trilogin är visserligen hårdkokt men det här är en dimension värre. Det är skitigt, fattigt, smutsigt, korrupt och alldeles, alldeles….hemskt….

Hata eller älska

Det är antingen eller, antingen gillar man det här eller så gör man det inte. Jag gillar det inte men å andra sidan så är den hårdkokta genren inte min favoritgenre. Jag har svårt att förlika mig med den förfärliga kvinnosynen, eller snarare kvinnans icke-roll i handlingen. Det här är en mans värld. Trots det måste jag nog ändå läsa klart den bara för att få veta hur det går. Stort plus för kartan över Tokyo och ordlistan på slutet.

Hämnaren från Tjörn av Ramona Fransson

Detta är den sjätte (”fristående”) deckaren med spaningschef Greger Thulin i spetsen.

Handlingen

Handlingen är uppbyggd kring två separata historier, en nutid och en dåtid, som sedan vävs samman i slutet.

Nutids-historien kretsar kring en bilbomb, medan dåtids-historien kretsar kring en sjuk tvåbarnsmor, hennes två barn och hennes syster. Det är framför allt dåtids-historien som lyfter boken.

Själva intrigen är relativt enkel. Detta är ingen deckare med en stor tvist på slutet. Istället börjar jag relativt tidigt misstänka hur boken kommer att sluta. Det kanske låter tråkigt? Men det är det inte, för slutet jag ser framför mig är långt ifrån lyckligt, vilket gör att jag läser snabbare för att jag hoppas att jag har fel.

Så hade jag fel? Både ja och nej…

Sammanfattning

Detta är klart den mörkaste (på ett vemodigt sätt) av Franssons deckare (det gillar vi!). Slutet är originellt utan att ta hjälp av en tvist. Det finns dock en del av slutet som jag tycker föll ut lite väl ”perfekt”, men det är inget som drar ner helhetsintrycket. 

Detta är en klart läsvärd deckare för de som gillar en historia där människorna och inte brottet står i centrum.

Pojke försvunnen av Anna Jansson

Det här är faktiskt den första boken av Anna Jansson som jag har läst. Jag tror jag har sett någon av de filmatiserade versionerna av böckerna om polisen Maria Wern (spelas av Eva Röse), som gått på tv4. Just serien gjorde inte så mycket intryck dock, inte för att den var dålig utan snarare för att den kändes som den där typiska, svenska polisserien. Jag har börjat få svårt att hålla isär dem faktiskt.

Handlingen

Som vanligt så utspelar sig handlingen på Gotland och den här gången handlar det om en försvunnen pojke- som titeln antyder. Under ett midsommarfirande så avviker den 9-åriga Andreas från festen där hans mamma och syster befinner sig. Andreas är en ovanlig pojke som gärna leker själv även om han gärna vill umgås med de äldre killarna. Kanske beror det på att hans äldre bror dog för några år sedan, eller kanske beror det på att hans mor jämnt och ständigt kör honom till vårdcentralen och är orolig för minsta lilla blåmärke. Andreas vandrar iväg från festen och råkar se något han inte borde. Och sen är han som uppslukad av jorden…

Maria Wern får uppdraget att söka rätt på pojken. Ungefär samtidigt försvinner en pojke som kommer från en utvisningshotad familj och sökandet intensifieras. Är det samma person som ligger bakom bägge försvinnandena? Eller har Andreas mor något med det hela att göra?

Mina tankar

Det här var som sagt min första Wern-bok och den var helt ok. Den sticker inte ut men den är absolut inte dålig på något sätt. Miljöerna och karaktärerna är levande trots att det blir lite virrigt med alla sidospår. Men samtidigt så är det ett litet samhälle och då blir det väl lätt att alla verkar känna alla. Just Pojke försvunnen kom ut 2007 och är väl ungefär i mitten av serien av böcker om just Maria Wern. Såvitt jag kan se så är Anna Jansson en mycket flitig författare eftersom hon har gett ut en bok om året sedan 2000. Jag kommer säkert att läsa fler böcker, eller möjligtvis se någon av de filmatiserade versionerna.