Gillar du Da Vinci koden?

…då gillar du förmodligen Raymond Khourys ”The Templar Salvation” Det är Raymond Khourys andra bok om arkeologen Tess Chaykin och FBI-agenten Sam Reilly. Första boken heter ”Den sista Tempelriddaren”.

Historiska konspirationsteorier
Det finns något kittlande med konspirationer. Är de rätt skrivna så lämnar de läsaren misstänksam mot allt och alla och jag måste erkänna att jag var tvungen att titta på tavlan Nattvarden extra noga för att se om inte en av lärjungarna faktiskt skulle kunna ha varit en kvinna… Den här boken ger en liknande känsla även om det i och med Da Vinci koden känns som om det redan gjorts.

Högt tempo – mindre substans
Den här boken handlar till 90% om spänning och högt tempo och tur är väl det för skulle man stanna upp så märker man att karaktärerna är stereotyper och superhjältar av den sorten som kan bli torterade, skjutna hur många gånger som helst och ändå bara reser sig upp igen och kastar sig in i nästa självklara fara.

Utmärkt bok
…om man har glömt packa ned en bok till tågresan och ser en bokhylla i närmsta kiosk. Spännande för stunden men sen kan man skänka den vidare, om man inte som jag, har svårt för att skiljas från böcker oavsett kvalité.

 

En grym död av Jonathan Hayes

Efter att ha läst och uppskattat Heligt blod, Jonathan Hayes första kriminalroman, gav jag mig förväntansfullt i kast med En grym död.

Här är rättsläkaren Edward Jenner är tillbaka i en thriller som utspelar sig i en lugn liten kuststad

Edward Jenner, som varit rättsläkare i New York, har studsat tillbaka efter törnarna han fick i Helig blod, men ryktet följer honom i hasorna. Ryktet och den ettriga skandaljournalisten Amanda Tucker följer honom hack i häl. . Hans läkarlegitimation för New York drogs in och Jenner har ett vikariat i Douglas County i Florida, och den lilla orten Port Fontaine.

 

Jenner hittar liken efter en mördad man och en kvinna i en sjunken bil. Det visar sig vara de svårt ruttna kvarlevorna efter Jenners vän och kollega Marty Roburn med hustru. Den Kollega Jenner vikarierar för och som skulle befunnit sig på semesterkryssning.

Jenner följer spåren och nosar sig rakt in i en märklig kriminell konspiration. Kan Jenner lita på någon alls?

Thrillern är typiskt (fördomsfullt, jag vet) amerikansk , våldsam och svårt sexistisk. Karaktärer som är grymt vidriga duggar tätt, den ene etter värre än den andre. Persongalleriet är överlastat med hemska personer som förefaller njuta av att tillfoga smärta på allehanda vis. Jag kan inte kalla det något annat än onödigt mycket slaskigt våld, på bekostnad av en intressant historia.

 

Jag känner mig besviken och kommer troligen inte att läsa ytterligare verk av denne duktige skribent, på grund av det övervåld jag får svår avsmak för.

 

Igår var det Stora Bokbytardagen

Ett riktigt roligt initiativ där tanken är att man tar med sig en bok då man går hemifrån på morgonen och under dagen hittar någon annan bokbärande människa att byta bok med. Initiativtagarna till denna högtidsdag uppmuntrar bokbyten i alla interaktiva situationer – på jobbet, i affären på tunnelbanan och i skolan. För att få bokälskare att mötas och byta böcker med varandra ordnades även mer eller mindre organiserade bokbytarträffar runt om i landet.

Stora bokbytardagen 2010 i Humlegården. Foto: anna_t

swapping away av anna_t

Jag har under flera veckor planerat att ta mig till Sergels Torg för att delta i festligheterna, men nu när dagen äntligen var här så kunde jag endast hitta skäl till att inte gå: Är det inte lite för varmt ute, är det inte onödigt tungt att släpa med sig böcker hela dagen, är jag inte lite för osocial för att byta böcker med främmande människor och har jag över huvud taget några böcker jag vill bli av med? Jag tror att det var latmasken som slog till och nu sitter jag här och ångrar mig.

Någon annan som faktiskt tog sig iväg på ett bokbyte under gårdagen?

 

 

 

Last Jew Standing av Michael Simon

Last Jew Standing är den senaste boken i serien om inspektör Dan Reles från Austinpolisen i Texas. Den här boken utspelar sig strax efter boken Little Faith. Det är nu mitten på 1990-talet och Dan bor med sin fru Rachel och sin lille son i ett nytt hus. Just när de tror att allt börjar bli lugnt omkring dem och de kan leva ett normalt liv så dyker Dans pappa upp. Han har inte haft kontakt med sin far på tjugo år och mötet är inte direkt efterlängtat. Och fadern kommer inte ensam: med sig har han en ung prostituerad kvinna.

Reles för med sig stora bekymmer eftersom kvinnan han har med sig ”ägs” av en maffia boss från New York. Zelig, bossen, vill ha tillbaks den här kvinnan till varje pris och om han så ska ödelägga hela Austin för att få henne tillbaks så gör han det utan att tveka. Jakten är igång.

Ett högt tempo

Som vanligt så är tempot mycket högt och det är aktionspäckat från sida till sida. Det var faktiskt jättesvårt för mig att lägga ifrån mig boken för jag ville bara veta vad som skulle hända härnäst. Men trots att farten ligger på 250 så är det en lättläst bok. Jag kan faktiskt inte begripa varför inte ett svenskt bokförlag har gett ut Michael Simons senaste två böcker för jag tror verkligen att de skulle göra succé.

Några sista tankar

Jag hoppas verkligen inte att detta är den sista boken om Dan Reles eftersom jag verkligen gillar både honom och Torbett, som var hans partner i de första två böckerna. Jag har nämnt det förut och jag kommer att nämna det igen men jag gillar verkligen karaktärer som är mer humana, som inte är perfekta, som begår misstag och gör en så irriterad att man bara vill kasta iväg boken. För det är precis så karaktärerna i de här böckerna är. Det gör att det är enklare att relatera till karaktärerna och det förhöjer själva läsupplevelsen och gör den på sätt och vis mer intensiv.

Idé till en deckare?

 Här i Lomma har vi ett rejält mysterium. Ett olöst dylikt.

 

I förra veckan gjordes nämligen ett fynd märkligare än vanligt under vårstädningen

av stränderna inför kommande turistinvasion och badsäsong.  TOPS  –  Örontops alltså.

 

Stränderna var helt översållade med färglada plastpinnar, huller och buller och vackert

men slumpmässigt arrangerade i sjögräset.  

 

Titelförslag: ”Mysteriet med de uppdykande topsen”

Någon som tar upp tråden?

 

Intervju med Anders Jallai

Hej Anders Jallai, eller är det kanske Anton Modin?

 

Hur kom du som stridspilot, dykare och enveten ”busybody” fram till att NU skulle det skrivas böcker?

Jag hade massor med information som jag ville berätta om. Tyvärr var det mesta hemligstämplad information eller information som skulle vara känsligt för många inblandade. För att undvika att bli stämd eller åtalad, skrev jag en fiktion med verklighetsbakgrund.

 

Trilogi – varför ”bara” tre böcker, har du slut på hemligheter ?

Det viktigaste har jag berättat i min trilogi men visst – det finns mer.

 

 Det här med att blanda fakta och fantasi – hur hanterar du det, med så mycket eget kunnande/ vetande ?

Det är ganska underhållande att ex hitta på en extrem och dekadent krog mitt i Stockholms skärgård som en plattform för mina karaktärer att verka i.

 

Trots dina yrken som stridspilot och dykare har jag svårt att greppa att du förefaller sitta på så mycket hemligheter. Har samtliga dina kollegor samma information tillgänglig, och i så fall, varför skriver inte de böcker?

Informationen som jag sitter på och skriver om har jag inte fått genom mina arbeten. Det finns några få i landet som har den information jag har men de har hemliga identiteter och får inte berätta, än mindre skriva om det. Mer kan jag tyvärr inte säga.

 

I ”Spionen på FRA” får vi nosa på den man vi lärt känna som Wennerströms polare Mr X men du namnger honom inte. Han lär vara död – så varför inte?

Det finns några som vet vem Mr X är. Speciellt bland hans tidigare kollegor på FRA och underrättelsetjänsten. Att avslöja hans identitet skulle sätta mig i en jobbig situation, och jag undviker helst det. Men det finns personer ex f d Säpochefer som vet och kan bekräfta. Det räcker för mig och ger trovärdighet till min berättelse. Jag har skrivit ett extramaterial till pocketversionen av Spionen på FRA där jag utvecklar Mr X lite mer.

 

Ska vi kalla det att du gjort en ”All information är kvalificerat hemlig” stunt här?

Nej, inte direkt men berättelserna innehåller för Sverige, Ryssland och Nato mycket känslig information. 

När vi nu är inne på hemligstämplingar och ”All information är kvalificerat hemlig” – hur många skumma händelser är egentligen hemligstämplade för all framtid?

Palmemordet, delar av DC-3 händelsen, Delar av spionärendena som Wennerström och Bergling, ubåtskränkningarna och vad som transporterades på Estonia kommer sannolikt att förbli hemligstämplat för all framtid.

 

I ”Landsförrädaren” är du och petar i Palmemordet. Du funderade aldrig på att blåsa i visselpipan? Jag har svårt att tro att du skulle vara rädd för rollen som whistleblower, om man betänker innehållet i dina nu tre romaner.

Det är många som blåst i visselpipan. Tyvärr är det ingen större media som lyssnar. Det går bara att få in historier om Christer Pettersson i media. Vissa sanningar är alltför obehagliga att ta till sig. Men kanske i framtiden? Till dess får du ta del av dem som fiction.

 

Du lär ha sagt till en FRA-person att ”Jag kommer att ägna resten av mitt liv åt att försöka få fram sanningen om FRA:s roll i DC-3 affären” . Hur långt har du kommit där? Är det inte dags att värka fram den fjärde delen i trilogin ?

Jag har, tror jag, fått fram det mesta om DC-3:an. Det finns att läsa på min hemsida www.jallai.se

 

 

Den tredje thrillern ”Natoagenten” är nyligen utkommen och vi följer Anton Modin ner på djupet till Estonia. Du skriver mycket målande och när trion av dykare med svår syrebrist finner att slangarna till reservlufttankarna skurits av upplever jag andnöd… Hur mycket är egentligen självupplevt i boken?

Jag har personligen inte dykt på Estonia men jag känner personer som har. Dessutom har jag dyk på liknande vrak med många döda ombord. Det gäller också att göra en noggrann research.

 

Hur har reaktionerna på framförallt Natoagenten varit från offrens familjer?

Jag har varit i kontakt med några anhöriga under skrivandet och med några företrädare för anhöriga efter. Tro att de förstår att jag var tvungen att skriva som jag gjorde men samtidigt är jag medveten om att jag rör upp känslor. Självklart!

 

Markus Gossas har konstaterat att ”Det finns galna konspirationsteorier som inte går att bevisa eller motbevisa. De är allomfattande, handlar alltid om någon hemlig grupp som ligger bakom allt och styr världen.” Hur tänker du om det uttalandet?

Det går att hitta konspirationsteorier om det mesta och vissa ”specialister” är svåra att motbevisa. Det jag berättar om är de händelser i svensk historia som jag tror är konspirationer. Därmed inte sagt att jag tror på alla – långt ifrån.

 

Om jag jämför dina tre romaner märker jag tydligt att du gått från faktafyllt via mer fantasi (50/50?) till något som jag känner är ännu mer uppblandat (70/30?) Är det korrekt uppfattat och vad ligger bakom förflyttningarna?

Så är det nog och det är enligt plan. Tanken är att åtminstone andra och tredje delen ska kunna läsas av vem som helst som en god thriller.

Så till sist, Vad filar du på just nu? Har du kanhända någon liten godbit att länga till Deckarhusets läsare?

Vi får se. Men om du läst mina böcker noga så kan du kanske gissa vad jag ska göra härnäst. En ledtråd är att det inte handlar om fiction.

 

Tack snälla Anders för att du tagit dig tid att prata med oss på Deckarhuset, och lycka till med nästa hemliga projekt!

/Mi