Felkod 404 av Erik Midander – Recension

Felkod 404 är en thriller för ungdomar som inte skäms för det faktum att den är en ungdomsbok. Här gäller det att fånga intresset redan från början och sedan se till så att det bibehålls rakt igenom. 

Boken innehåller en hel del ”klyschor”, men för många i dess tänkta målgrupp kommer det vara första gången de stöter på dem så det är helt okej.

För att få ut det mesta av boken krävs det dock ett visst teknikintresse samt åtminstone grundläggande kunskaper om datorer/programmering.

 

Handlingen

Linns pappa försvinner. Linn tar upp jakten genom att hacka hans dator och via denna får hon kontakt med en mystisk ung kvinna som ganska snart inte alls visar sig vara en kvinna utan en artificiell intelligens…

 

Summering

Har du en 10-11 åring i släkten som gillar teknik och datorer men som hatar att läsa? Då är Felkod 404 en perfekt present!

 

 

Bokensdagspresent!

Födelsedagar och julaftnar i all ära, men de bästa presenterna brukar alltid landa på bokens dag. Så också i år!

Gissa om jag blev glad för ett paket med två tjocka härliga pocket av Karin Slaughter; Broken och Criminal. Har redan satt tänderna i Broken och rättsläkaren Sara Linton och vependragaren, agent Will Trent är i hasorna på så väl förövare som en polis i området. Mycket spännande från första sidan. Är det något Karin är expert på så är det att hala in sina läsare och hålla dem i järngrepp till sista sidan. Vare sig de har tid att sträckläsa eller inte…
Mycket kan utföras samtidigt som man läser, t ex fotbad. Eller mata hönsen. Röra i grytorna på spisen. Ja, nästan allt faktiskt!

Återkommer inom kort med mina åsiker om verken!

Dans på glödande kol av Anna Jansson

Pojken Leo är trött på att bli mobbad och vill skrämma en av sina plågoandar och hennes familj. Istället tänder han av misstag på grannfruns villa som blir totalförstörd. Snart därefter anläggs fler bränder i samma kvarter. I den andra branden omkommer mobbarens mamma. Ligger Leo bakom? Maria Werns uppdrag blir att hitta sanningen. 

Serier eller fristående?

Det här är Anna Jansson fjortonde bok om polisen Maria Wern på Gotland. Trots att jag har tyckt att böckerna i serien har varit av blandad kvalitét har jag läst dem alla. Den här var definitivt bättre än den föregående (När skönheten kom till Bro). Jag måste säga att jag är väldigt kluven till långa deckarserier. En del av mig tycker om igenkänningsfaktorn medan en annan uppskattar nyhetens behag som fristående deckare ger. Vad tycker ni bäst om?

Vet ni vad det är för dag idag?

Jo det är världsbokdagen! 1995 bestämde UNESCO att 23 april skulle bli hela världens festdag för firandet av böcker, författare och läsning samt  värnandet om upphovs-rätten och människors fria tillgång till information

Kolla in ditt bibliotek!

Många bibliotek i Sverige brukar göra något extra denna dag. Det är till exempel vanligt att man låter allmänheten få ta  del av böcker som inte längre får plats i bokhyllorna. Antingen får man dem gratis eller för några ynka kronor. På Hallsbergs bibliotek där jag har min arbetsplats så får man 3 böcker gratis och vill man ha fler kostar det 10 kr för 3 böcker. Ni skulle bli förvånade över hur många fina, bra och ibland rätt nya böcker som sållas bort på grund av platsbrist man kan verkligen fynda! Ibland så har man till exempel köpt in många ex för att en bok varit väldigt populär ett tag men efter ett tag behövs inte lika många ex. Eller så kan det vara väldigt nischade böcker som inte så många läser men som är intressanta för personer med just det intresset.

Fynd

Jag har redan hittat Michael Tappers bok ”Snuten i skymningslandet – Svenska polisberättelser i roman och film 1965-2010”. Ser sprillans ny ut!

Intervju med Erik Midander – Aktuell med debuten Felkod 404

I dag välkomnar vi Erik Midander, aktuell med ungdomsthrillern Felkod 404, till Deckarhuset!

Felkod 404 är ju din författardebut, så kan du börja med att berätta lite om dig själv?

Två saker har intresserat mig sedan jag var liten: datorer och att läsa. Speciellt datorintresset har präglat mig väldigt mycket, vilket jag tror delvis beror på att datorer inte var lika vanliga när jag växte upp som de är i dag. Att vara intresserad av datorer då var därför lite mer ovanligt och jag tror att det är orsaken till att jag ser mig själv som en datorperson. Att jag jobbar som programmerare gör förstås också sitt till för att förstärka den bilden.

 

Läsandet har som sagt också varit viktigt för mig. Jag läser ofta för att koppla av, men jag har också ett mer aktivt litteraturintresse som bland annat har resulterat i att jag har studerat litteraturvetenskap. Läsandet är så klart också viktigt för mitt skrivande – jag har svårt att se att jag skulle kunna skriva om jag inte tyckte om att läsa.

 

Vad fick dig att skriva just en high-tech/ungdomsthriller?

Jag jobbar ju med programmering så det föll sig naturligt för mig att skriva en berättelse där datorer har stor betydelse. Det finns dessutom en kliché som säger att man bör skriva om sådant som man känner till, vilket jag helt klart har gjort. Åtminstone till en viss del – ”Felkod 404” innehåller en del science fiction-inslag som varken jag eller någon annan har personlig erfarenhet av…

 

Varför det blev en ungdomsbok är svårare att förklara. En anledning är nog att det helt enkelt är väldigt roligt att skriva för ungdomar, vilket i sin tur kan bero på att jag själv gärna läser böcker som riktar sig till både äldre ungdomar och vuxna.

 

Handlingen i Felkod 404 är väldigt high-tech. Du har till exempel en karaktär som är en filmälskande artificiell intelligens, hur mycket research lade du ned på den biten?

Artificiell intelligens fascinerar mig, men jag är inte insatt i forskningen runt ämnet. När det gäller just den biten har jag snarare tagit ett steg bort från verkligheten och utgått från hypotesen att en riktig artificiell intelligens sannolikt i många avseenden skulle påminna om en mänsklig. Rent allmänt när det gäller research gör jag på olika sätt: jag söker på internet så klart, men jag går också gärna till biblioteket och jag vill inte gärna skriva om en plats som jag inte har kollat in ordentligt i verkligheten.

 

Till vem passar Felkod 404 att ge till present? 

Målgruppen är ungdomar 12-16, men utöver det har boken ingen speciell målgrupp. Mycket i boken är så klart relaterat till datorer och internet, men du behöver inte ha något datorintresse för att läsa den. Alla har ju faktiskt en relation till datorer i dag, inte minst ungdomar! Däremot tror och hoppas jag att en läsare som trots allt är insatt i datorer kan upptäcka saker som alla andra inte gör och därmed få ut ännu mer av läsningen.

 

Tillsist, har du något nytt skrivprojekt på g?… 

Jag har en ny ungdomsroman på gång, men jag vill inte avslöja för mycket om den ännu! Jag kan väl säga så mycket som att det inte är en uppföljare till Felkod 404 utan en fristående berättelse, vars största likhet med min debutroman är att båda är thrillers som utspelar sig i Stockholm. När den blir klar är oklart, men när jag väl har kommit igång med ett projekt brukar jag alltid lyckas hitta tid att pyssla med det.

 

En recension av Felkod 404 kommer upp under veckan

Hannibal

Drömde jag mardrömmar efter att ha sett När lammen tystnar? Trodde jag att alla omkring mig var potentiella seriemördare när jag läste Röda draken på bussen mellan Kalmar och Stockholm. Ja och ja. Även fast jag förmodligen kommer få ännu fler mardrömmar var jag tvungen att se den nya TV serien Hannibal. Serien är baserad på de klassiska romanerna av Thomas Harris och utspelar sig innan Lecter hamnar i fängelse.

En given karaktär är Dr. Hannibal Lecter, känd psykolog, och vid den här tidpunkten är det bara TV tittarna som vet hans mörka hemligheter. I första avsnittet sammanförs han med Will Graham i jakten på en seriemördare. Graham är en gärningsmannaprofilerare/FBI instruktör som tampas med sin förmåga att känna empati med psykopater.

Smaklig måltid

Mads Mikkelsen portätterar Lecter på ett subtilt, mycket obehagligt sätt, till synes utan större ansträngning. I första avsnittet ser vi hur han tillagar all sina måltider med största omsorg och när han serverar en äggröra till Graham ryser man vid tanken på vilket slags kött som kan finnas i maträtten.

Han vet hur de tänker

Min personliga favorit är Will Graham. Hans egenskaper är bekanta; ett brottslösande ”geni” med bristande social kompetens och en unik förmåga som kan ses som en gåva eller förbannelse, samtidigt som han kämpar med inre demoner. Låter det bekant? Hans livliga fantasi plågar honom och man undrar vad han är kapabel till. Det får tiden utvisa.

Hitchcock

Måste säga att jag var lite skeptisk till denna film. Genren (halv-biografi) tillhör inte mina favoriter. 

Men nu råkade jag sitta på ett flygplan och denna film fanns tillgänglig så jag gav den tio minuter att fånga mitt intresse. Det krävdes bara fem… Filmen är ruggigt bra! Skådespelarinsatserna, av framför allt Hopkins och Mirren, är i världsklass och storyn är fängslande. Högsta betyg!

 

Handlingen

Vi får följa Alfred Hitchcock och hans fru Alma Reville under filmningen av Psycho.