Död i skugga av Anne Holt

För drygt två år sedan dödades 8 personer vid en attack på den norska regeringsbyggnaden. Några timmar senare skedde massakern på Utöya som krävde 69 personers liv. Handlingen i boken börjar samma dag, och samtidigt som hela Norge är lamslaget dör en åttaårig pojke i en tragisk olycka i en villa i Oslo. Fallet hamnar i skuggan av terrordådet, och den oerfarne polisen Henrik Holme åker till familjens hem där olyckan hände. Han börjar dock misstänka att det inte var en olycka utan att pojken dog av misshandel och han drar in kriminalpsykologen Inger Johanne Vik i utredningen.

Dödsfall berör

Död i skugga är den femte boken i serien om den norska kriminalpsykologen Inger Johanne Vik. Med den här boken visar Holt att ett dödsfall berör de anhöriga lika mycket oavsett om det beror på en olycka eller ett terrordåd. Att hon använder verkliga händelser som bakgrund gör de fiktiva händelserna mer levande. Däremot tycker jag inte om bokens minst sagt förvånande avslut.

I skuggan av Utöya

Här kan ni lyssna på islaget när P4 Extra pratar med kriminalförfattaren Anne Holt.

Kvinnan i rummet av Jussi Adler-Olsen

Polisledningen i Danmark vill ”bli av med” den jobbige (och lata) Carl Mörck, som dessutom nyligen varit med om ett trauma som gjort honom mer jobbig än vanligt. Ledningen kommer på den geniala idén att skapa en ny avdelning för gamla olösta fall – avdelning Q. För detta lyckas de få en hel del extra pengar från staten (som de i hemlighet planerar att använda till annat) och genom att tillsätta Carl Mörck som avdelningens chef (och tillika avdelningens enda anställda) blir de dessutom av med honom då de placerat avdelningen nere i källaren.

Saker och ting blir dock inte riktigt som polisledningen tänkt sig. Mörck lyckas få reda på hur mycket pengar som blivit avsatta till avdelningen och börjar därför ställa krav. Bland annat kräver han att han ska få en assistent. Mörck får som han vill när Assad, en utrikesfödd alltiallo, blir tillsatt på avdelningen. Mörck inser först i efterhand att det kanske inte var så smart att skaffa sig en assistent då han nu faktiskt blir tvungen att arbeta om dagarna…

Avdelning Qs första kalla fall rör en kvinna som varit spårlöst försvunnen under många år.

 

Sticker ut

Jag har hört både bra och dåliga saker om Adler-Olsens deckarserie. Här på Deckarhuset har de hyllats, men av andra bloggar har den kallats dussindeckare. Själv tycker jag Adler-Olsen tillhör de bättre författarna i kategorin traditionell deckare. Han lyckas skapa en stämning som gör att hans böcker sticker ut från mängden även om deras uppbyggnad kanske inte är så originella.

 

Karaktärerna

Karaktärerna är enligt mig inte Adler-Olsens starkaste sida. De är ofta väldigt överdrivna, Assad blir nästan som en karikatyr av en artig/kunnig/driftig utlänning och Carl Mörck är urtypen av den late/egensinnade utredaren som trots allt är väldigt duktig på sitt jobb (en kombination jag aldrig stött på i verkligheten). Dessutom har karaktärerna extremt mycket i bagaget redan från början vilket gör att jag har svårt att ta dem helt till mig.

 

Har Det! 

Trots att jag inte helt köper Adler-Olsens karaktärer till fullo och att uppbyggnaden av böckerna inte tillhör de mest originella så skulle jag vilja påstå att böckerna tillhör topp 10% av alla deckare. Adler-Olsens böcker har nämligen DET, det där DETET som det inte går att sätta fingret på!

 

 

 

Levande och döda i Winsford

Ny Håkan Nesser-bok

Den som längtar efter en Håkan Nesser deckare i stil med Van Veeteren-böckerna kan genast sluta hoppas. Det här är en ”vanlig” roman med drag av kriminalroman i sig. Jag var beredd på det så för mig blev det ingen besvikelse. Men, det finns i alla fall ett litet mysterium som väcker nyfikenhet och en möjlig utveckling mot spänningshållet.

I korthet

En vacker kvinna som arbetat en stor del av sitt liv på SVT och varit gift med samma man i många år befinner sig plötsligt på flykt på en hed i sydvästra England. Som läsare får vi sakta men säkert veta varför hon befinner sig där samtidigt som man får pussla ihop delar av kvinnans liv. Kvinnan i sin tur försöker pussla ihop sin mans förflutna. Vem är han egentligen?

Stora livsfrågor

Boken handlar om frågor som många säkerligen drar sig för att ställa till sig själva. Vad blev det egentligen med mitt liv? Hur blev det så här? Och framförallt, går det att göra något åt det? Kan man ändra sitt liv när man är 50+? Självklart tänker ni, man kan alltid ändra riktning. Frågan är bara, hur gör man? får det några konsekvenser och hur tacklar man i så fall dem?

Vad är det med ödsliga hedar?

Naturskildringarna är vackert beskrivna. Jag kan riktigt föreställa mig dimman och ett par hästar långt borta i fjärran. Det kommer nog till sin fulla rätt om man väntar till november med att läsa boken. Den tid på året när man kan kura ihop sig i en fåtölj och inbilla sig något i höstmörkret därute… 

Irritation blandat med hoppfullhet

Ena stunden blir jag irriterad över huvudpersonens beteende både i nutid och i det förflutna. Andra stunden får man pusselbitar från det förflutna som gör att man förstår. För som i flera andra av Nessers böcker finns det ett budskap om att människans val och handlingar har sina förklaringar och orsaker. Det är trösterikt i ett samhälle där man allt för ofta ställer sig frågande till mänsklighetens beteende.  Kanske är det bättre att få ett häftigt men kort utbrott som går över fort, liksom vädra ut skiten, istället för att samla på sig ilska och irritation under en längre tid.

JK Rowling skriver deckare!

Stora nyheter i deckarvärlden!

Harry Potters mamma, JK Rowling, har skrivit en deckare under pseudonym. Och den gavs ut redan i våras!

Tydligen har hon skrivit under namnet Robert Galbraith och boken, som heter ”The Cuckoo’s Calling”, har bara sålt 1500 ex. Hittills. Nu när hon nyligen blev ”avslöjad” lär försäljningen skjuta i höjden. Faktum är att jag blir dödligt nyfiken just för att det är hon som skrivit. Vissa blev nog överraskade när hon fick för sig att skriva en vuxenbok om ett gäng intrigerande småstadsbor i ”Den tomma stolen”, en bok som fått lite blandade omdömen. Klicka på bilden och se bokens trailer

DEN ÖVERRASKADE SKARAN

Jag erkänner att jag tillhörde den överraskade skaran. Varför? Jo, för att det inte riktigt gick ihop i min värld. Den tomma stolen handlar tydligen om begrepp som maktlystnad och sociala motsättningar i ett ganska realistiskt litet samhälle där ungdomarna säger ”fuck”. Med det inte sagt att Potterböckerna inte också har ett tydligt klasstänk och sociala motsättningar av alla de slag, men då i en mycket fantasistinn miljö som glittrar av fantastisk trolldom. Jag förstod det inte då, men inser nu att jag nog omedvetet väntade mig en deckare från en författare som fyllt sina barnböcker med finurliga ledtrådar och mystiska förvecklingar.

Nu faller pusselbitarna på plats i mitt lilla detektivhuvud.

Klicka på bilden av Rowling och se det fina bokomslaget! Komiskt nog nämns – ännu – inte JK Rowlings namn…

MARKNADSFÖRING?

Den stora frågan är nu; är det ett smart marknadsdrag eller ej? Författaren själv utger sig för att vara besviken på att hon inte fick möjlighet att ”gömma sig” under längre tid, eftersom det tagit bort den vanliga pressen. Personligen gissar jag att det delvis är medvetet. Kanske ville hon gömma sig under en period, men var samtidigt medveten om att hon förr eller senare skulle bli avslöjad och att bokens försäljning då skulle öka.

Stephen King har tidigare gjort samma sak. Han sålde bra under pseudonym, men otroligt mycket bättre efter att han blivit avslöjad…

Fridens liljor! /Kriss

Thrillers eller deckare?

Det där med deckare VS thriller är intressant. Vad är vad? Någonstans läste jag att definitionen på thriller är när det är fråga om protagonisten (huvudpersonen) ska lyckas besegra antagonisten (motståndaren) eller inte. Ett annat inslag är att antagonisten från början är starkare än huvudpersonen.

SOMMARFILMER 

Esther adopteras av en familj som inte vet vad de tar emot...För det mesta är deckare min ”grej”, men på sistone har jag insett att thrillerns dramaturgi är riktigt intressant! Under sommarledigheten har jag sett en del filmer, både klassiker av Roman Polanski (Rosemary’s baby, Repulsion) och lite mindre kvalitativa men ack så underhållande moderna skräckisar som även kallas thrillers, t.ex. ”Orphan” (bild) och ”The uninvited” (båda från 2009). Oftast innehåller thrillerns handling färre personer än i pusseldeckaren, som lätt blir överbefolkad av mystiska butlers, illasinnade madamer och giriga släktingar. Därför blir det enklare att komma närmare berättelsens personer, vilket jag verkligen uppskattar.

PSYKOLOGISK THRILLER

Om ni vill se ett riktigt obehagligt psykologiskt mysterium/thriller måste ni se ”Black Swan” (Aronofsky) med Natalie Portman. Vilken film! Det handlar om en perfektionsfixerad balettdansös som får huvudrollen i Svansjön, samtidigt som hon måste hantera både konkurrerande ballerinor och sina egna hämningar. Vissa tycker tydligen att filmen är skräp, men ännu fler tycker som jag – ett mästerverk!

Thriller eller deckare, jag älskar verkligen mysterier!

Fridens liljor!

/Kriss

World War Z

World War Z verkar kanske inte vara en film som är så intressant för Deckarhuset läsare. Men den här zombiefilmen är inte som Dawn of the Dead eller 28 dagar senare; den är mer som ett spännande mysterium. Dessutom sänkte de åldersgränsen för att få fler biobesökare, så den saknar blodet som du hittar i tv-serier som The Walking Dead.

Brad Pitt spelar ”detektiven” som reser jorden runt för att försöka lösa mysteriet bakom det världsomfattande zombie-utbrottet. En annan karaktär har en monolog som jag tror Deckarhusets läsare kommer att älska – en virolog jämför Moder Jord med en seriemördare, och som så många andra seriemördare lämnar hon ledtrådar efter sig eftersom hon vill fångas.

Annorlunda än boken

Filmen är väldigt annorlunda än boken men fångar ändå känslan av det storslagna kriget. Zombiehorderna liknar ingenting jag har sett tidigare – och det kommer från någon som vanligtvis inte tycker om ”snabba” datorgenererade zombier, t.ex. de som var med i I Am Legend. I boken är de klassiska, långsamma, lufsande demoner, men filmen har gjort en modern tolkning där de är snabba, obevekliga och de skyr inga medel för att bita dig. Tydligen använde specialeffekts-teamet myror som förebilder för zombiehorderna, och du kan verkligen uppfatta det i vissa av scenerna som utspelar sig i Jerusalem.

Fler filmer?

Den tredje akten skiljer sig betydligt från de inledande scenerna och visar istället hur karaktärerna träffar en liten grupp zombier som är instängda i en byggnad. Det ryktades under inspelningen att den tredje akten inte ens skulle komma med i slutversionen, vilket resulterade i omskrivningar och att andra scener filmades. Men slutversionen är bra, och jag är säker på att det kommer flera efterföljare eftersom mycket av bokens innehåll inte användes.

I sin helhet så håller den här intensiva filmen biobesökarnas intresse från början till slut – utbrottet börjar några minuter in i filmen och tempot hålls uppe ända till slutet. Jag rekommenderar filmen till zombiefans och de som vill se en intelligent och roande film i sommar.

Sverigepremiär

Filmen har premiär i Sverige den 12 juli.

 

Det här inlägget har översatts från engelska.