Dirigenten från Sankt Petersburg

Dirigenten från Sankt Petersburg utspelar sig i Moskva i början av 2000-talet och två svenskar står i centrum. Först har vi Tom Blixen, en finansman på investmentbanken Pioneer Capital, som får i uppdrag att ta hand om oljebolagets RusOils förvärv av ett annat bolag. Det är en stor möjlighet för honom, men uppdraget får oanade konsekvenser. Sen har vi hans vän, advokaten Fredrik Kastrup, som för flera år sedan hjälpte en klient att registrera ett bolag i landet och fick två procent av aktierna i bolaget som RusOil nu försöker få kontroll över i utbyte för sina tjänster.

Moskva Noir

Dirigenten från Sankt Petersburg är den första boken i serien ”Moskva Noir” av Paul Leander Engström i samarbete med Camilla Grebe. Boken är en mix av politisk korruption, maffiametoder, nyrikedom, oljebolagsbranschen, våld och rysk vodka. Som läsare får man uppleva en tid i Ryssland då det var möjligt att skapa sig en förmögenhet över en natt.

Rysk inspiration

Paul har arbetat i Ryssland som underrättelseagent, entreprenör och finansman i mer än tio år. Det märks att han använt sig av sin tid i Ryssland som inspiration, men trots det var boken bara okej, inte mer. Kul med en ny miljö dock, för jag har inte läst så många böcker som utspelar sig i Ryssland.

Bokmässa och kriminalfrosseri!

En vecka kvar till Bokmässan i Göteborg och en vecka med tema deckare på min förlagsutbildning här i Lund!

 

SMART BOKOMSLAG AV MODERNISTA

Under mässan har vi i klassen fått i uppgift att hitta ett bokomslag som vi av någon anledning lagt märke till på sistone och skriva några meningar om vårt intryck av det. Jag valde naturligtvis omslaget till storsäljaren ”Gone Girl” av Gillian Flynn, efterlängtat recex från förlaget Modernista (formgivning av Lars Sundh).

 

 

Intressant är bland annat att förlaget valt att kategorisera boken som ”En roman” (står på framsidan) istället för till exempel ”En kriminalroman” eller ”En roman om ett brott” – kanske för att nå en bredare målgrupp? Deckarfantasterna lär ändå lägga märke till det, med den klassiska färgkombinationen svart, rött och vitt, och naturligtvis var det bland annat det jag föll för vid första anblick. Älskar dessutom att boken inte har någon typisk ”deckarbild” på framsidan (ett mystiskt hus till exempel), utan bara ett mönster av hår som fladdrar för vinden… Kanske ska det symbolisera det försvinnande som boken kretsar kring?

 

BOKMÄSSA OCH FAKTA OM DECKARE

 

Under mässan ska jag arbeta för Rámus Förlag i deras ”Rum för poesi” och jag fick igår hem en trevlig liten hög seminariekort för oss i klassen som ska jobba. Vackra små kort, inte sant!

Just nu blir det med andra ord mest kurslitteratur läst, men vad gör det när jag letade fram två böcker skrivna av vår föreläsare från häromdagen, Sara Kärrholm? Det är Konsten att lägga pussel – deckaren och besvärjandet av ondskan i folkhemmet och (med Kerstin Bergman) Kriminallitteratur: utveckling, genrer och perspektiv (2011). Naturligtvis handlar de om kriminallitteraturens framväxt och naturligtvis kunde jag inte låta bli att låna hem dem omedelbart…

Nu ska här läsas!

Fridens liljor! /Kriss

Deckarsemester: 239? … 221B… …Någonstans på Baker Street!

221B Baker Street måste vara en av Londons mest kända adresser. Där bodde Sherlock Holmes! Ja, om han nu hade funnits på riktigt… och om nu Baker Street hade gått enda upp till 221 på den tiden, vilket den inte gjorde. 

När Baker Street långt senare expanderade uppstod det en rad problem kring denna mycket kända adress. Efter en rad olika turer går den idag att hitta mellan Baker Street 237 och 241 (!?) 🙂 På denna plats finns det nu ett Sherlock Holmes museum (tydligt utmärkt med  221B) Mer om turerna kring denna adress kan du läsa om här…

Vill man besöka adressen är den inte svår att hitta. Lättaste sättet att ta sig hit är att ta tunnelbanan till station Baker Street. Man behöver inte vara orolig att man gått av fel då stationens väggar har kakel som är dekorerade  med Sherlocks siluett.

När man sedan tar sig upp från stationen behöver man bara följa strömmen. Du kommer nämligen inte vara ensam om att vilja ta dig ditt. 

 

Att tänka på:

Ett besök på museet kostar i dag (september 2013) 8£ för vuxna och 5£ för barn.

Biljetter ska köpas innan du ställer dig i den långa kön in till museet! 

Mer info hittar du här…

Märkta för livet av Emelie Schepp

Jag snubblade av en slump på Märkta för livet av Emelie Schepp. Hade jag vetat att den var utgiven på eget förlag hade jag kanske varit lite skeptisk, men det hade varit helt obefogat, för den här debutromanen fängslar läsaren från första stund och är omöjlig att lägga från sig.

Handling

Hans Juhlén, verksamhetschef på Migrationsverket i Norrköping, mördas i sitt eget hem. Åklagaren Jana Berzelius får i uppdrag att leda förundersökningen. Man hittar hotbrev och en granskning av ekonomin visar att en större summa pengar togs ut från hans konto varje månad. Handlade det om utpressning? Polisen förbryllas då det verkar som att det uppmärksammade mordet begåtts av ett barn, en pojke som senare hittas mördad.

Jana Berzelius har inte berättat för någon att hon som nioåring vaknade upp på ett sjukhus utan minnen. Parallellt med mordutredningen får vi följa hennes jakt på sanningen om sin egen barndom och i sökandet av sanningen om den döde pojken korsas vägarna på ett skrämmande sätt.

Karaktärer

Karaktärerna är en av de viktigaste komponenterna i en berättelse och ju mer ”speciella” de är desto mer minns vi dem. Jana Berzelius är en sådan karaktär. Hon har en brokig bakgrund men har trots det skapat sig en framgångsrik karriär. En del av hennes handlingar kan ifrågasättas men trots det finner man sig på hennes sida. Sådant gillar läsaren. Poliserna Henrik Levin och Mia Bolander brottas däremot med mer vardagliga problem. Men vi läsare gillar ju det också.

Den som väntar på något gott

Jag hade inte kollat upp utgivningsdatumet och så fort boken var slut försökte jag leta upp efterföljaren. Men jag får ge mig till tåls, för Emelie Schepp jobbar på bok nummer två i serien om Jana Berzelius just nu.

Vecka 36 och I stället för dig av Sofie Sarenbrant

Sofie Sarenbrant var en av författarna som medverkade i årets Deckarfestival. Inför detta passade jag på att läsa upp mig på hennes böcker varav Vecka 36 och I stället för dig är de två första. Båda dessa böcker har recenseras tidigare här på Deckarhuset, så klicka på länkarna nedan för en utförligare summering av handlingen.

 

Tidigare på Deckarhuset:

Recension av Vecka 36 och I stället för dig av Emeli B som vann en recensionstävling vi hade.

Saras recension av Vecka 36

 

Min åsikt

Historien i Vecka 36 kretsar kring graviditeter och historien i I stället för dig (som är en fortsättning på Vecka 36) kretsar kring relationer. Med andra ord tillhör inte jag den direkta målgruppen för dessa båda böcker. Men jag är ändå glad att jag läste dem. Dessa böcker är nämligen bland det bästa exemplet på att 1+1 ibland blir mer än 2 som jag har hittat i deckarvärlden. 

Vecka 36 är en ok deckare. Men inte mer än så. Handlingen är enkel och karaktärerna sticker inte ut. Men när vi sedan får träffa på dem igen, 16 år senare i I stället för dig, ja då händer det något. Historien som helhet blir plötsligt väldigt intressant, just för att den inte är särskilt tillkrånglad. Karaktärerna (de fåtal som följer med till bok 2) blir även de intressanta. De kanske inte är världens intressantaste människor, men just det faktum att de inte sticker ut särskilt mycket som personer gör det ännu intressantare att följa dem nu, då de är helt ordinära personligheter som blivit färgade av de extraordinära omständigheter de blivit utsatta för.

Sofie Sarenbrant största styrka är att hon vågar hålla det enkelt – hela vägen ut! 

Status 12 av Martin Melin

Martin Melin har jobbat som polis i 22 år, men för det svenska folket är han mest känd som den förste Robinson-vinnaren och deckardrottningen Camilla Läckbergs ex-man. Just därför kanske en del avfärdar hans skönlitterära debut och visst är det möjligt att spaltmetrarna i skvallerpressen gjorde det lättare för honom att få in en fot genom förlagsdörren, men författardrömmarna är inte nya och han har även några kurser från Poppius Journalistskola i bagaget. Jag måste erkänna att jag själv var lite tveksam, men efter att ha läst boken står det klart att Martin Melin med gott samvete kan titulera sig författare.

Status 12

Thomas Hallgren, huvudpersonen i Status 12, har följt i sin fars fotspår och blivit polis och vi får följa hans första tid på Norrmalmspolisen. Hans närmaste chef Jan Mårtensson jobbade ihop med hans far och Mårtensson tar därför på sig rollen som Thomas mentor. Thomas inser dock ganska snart att det han lärde sig på polisskolan inte alltid överensstämmer med verkligheten. Efter ett huliganbråk dras en internutredning igång och han undrar om han verkligen har valt rätt karriär. I samma veva blir hans fru vittne till en misshandel utan att tala om det för honom, vilket får en del obehagliga konsekvenser.

Riktig polismiljö

Eftersom Martin Melin själv är polis så tvivlar man inte på att polismiljön är korrekt beskriven. I en promotion video säger Martin ”Min största förhoppning med den här boken är att den ska kännas äkta, för det är den”, vilket får mig att undra hur mycket i boken som har sin bakgrund i verkligen händelser.

Det är mycket dialog i boken, vilket gör det svårt att hänga med ibland, men man vänjer sig. Liksom Läckbergs böcker är det en lättläst bok och en uppföljare är redan på gång. Jag tror inte att det är något tvivel om att även Martin kommer få en trogen läsarkrets. Jag får dock inte kläm på vad Status 12 egentligen betyder, att uppdraget är slutfört, eller?

Vi har två vinnare!

Tävling 1

I vår första tävling (som gick ut på att skriva en recension) blev det signatur ”Silver” som gick segrande ur striden. Grattis! Ett paket med böcker är redan på väg till dig! 

 

Mordgåtan: Tant Huldas återkomst

Oj så många ni var som ville vara med och gissa! Och så många av er som gissade helt rätt!! Nu var det dock bara en som kunde vinna och denna gång blev vår segrare Daniel i Stockholm. Vinnaren är underrättad via e-post och vinsten skickas under veckan. Grattis!

(Själva mordgåtan hittar du här… och lösningen till mordgåtan hittar du här…)

Stort tack till alla er som var med och tävlade!