7 dagar – sydafrikansk deckare

Deon Meyer

Är en sydafrikansk deckarförfattare som skriver om Kap-provinsen. Han har haft lite olika huvudpersoner men i den här får vi följa Benny Griessel som också finns med i Devil´s Peak och Tretton timmar. Meyer har fått flera olika priser för sina böcker bland annan så blev Devil´s Peak utnämnd till årets bästa översatta (från engelska) deckare 2010.

Benny Griessel

Är ”släkt” med Wallander och Beck men i min mening så har Meyer lyckats bättre med Griessel. Det är mer djup i karaktären. I den här är Griessel fortfarande nykter men har andra personliga bekymmer som ställer till det för honom. Hans potentiella flickvän har också problem med alkohol och han får reda på omvägar att hans dotter har en pojkvän han inte vet om.

Polismördare

En okänd person skickar brev till polisen där han hotar att skjuta en polis/dag om man inte slutar skydda personen som mördade en kvinnlig advokat. Polisen står handfallna eftersom de inte vet vem som mördade kvinnan. Under 7 dagar jagar de febrilt efter kvinnans mördare (Griessels uppgift) samtidigt som de måste stoppa polismördaren. Det är högt tempo och varning för sträckläsning. Rekommenderas!

Sydafrikansk samtid

Att läsa böcker är det bästa sättet att lära känna sin omvärld. Här får man en känsla av samhällsklimatet i Sydafrika idag. Svarta och vita är fortfarande uppdelade men inte på samma sätt och det blir så klart en del spänningar.

Hårdkokt i efterkrigstidens Berlin och Wien

Philip Kerr

Är en brittisk författare som, efter att ha blivit fascinerad av 1900-talets Tyskland, skrivit trilogin Berlin-Noir. I den ingår Falskspel, Dimridå och Tyskt Rekviem som jag läst nu . De utspelar sig i Tyskland (och i den här boken även Wien) 1936, 1938 och 1947 och handlar om privatdetektiven Bernie Günther. Trilogin kom ut i slutet på 80-talet/början på 90-talet. Efter ett glapp på nästan 15 år fortsatte han sedan att skriva om Günther.

Perfekt hårdkokt miljö

Att förlägga en hårdkokt deckare till Berlin före och efter 2:a världskriget är genialiskt. Miljön är dyster, tuff och fascinerande. Berlin är ockuperat av de de allierade länderna Frankrike, Storbritannien, USA och Ryssland. I den här boken får vi följa med Bernie till Wien, som också är ockuperat, men som klarade sig betydligt bättre än Berlin.

Bernie Günther

Är en klassisk hårdkokt detektiv. Tuff men med ett milt hjärta, en typisk ofrivillig hjälte som är svag för kvinnor och sprit. I den här boken har han problem med sin fru.

Uppstarten på Kalla kriget

Bernie får ett uppdrag att hjälpa en gammal bekant som sitter fängslad för mordet på en amerikansk kapten i Wien. Snart märker han att han hamnat mitt i en maktkamp mellan ockupationsländerna. Gamla nazister är hett villebråd samtidigt som det kalla kriget kryper allt närmare. Det är djungelns lag som gäller och människor gör vad som helst för att få mat och tak över sina huvuden. Boken innehåller ett flertal brutala scener och är inget för den som har svårt för våld.

Läs böckerna inför Berlinresan

Av en slump fick jag den här boken en vecka innan jag skulle åka till Berlin. Att läsa boken och vandra förbi byggnader och platser som nämnts i boken samtidigt som Berlinarna firade 25-års jubileet av murens fall var en fantastisk upplevelse. Historien är verkligen påtaglig och sitter bokstavligen i var och varannan byggnad i stan. Att boken dessutom till stor del utspelar sig i Wien, där jag bott 1 år gjorde inte läsupplevelsen sämre för min del. Att läsa historiska deckare är ett perfekt sätt att göra historien levande.

Maria Lang i nygammalt ljus

Den nyinspelade tv-versionen av Maria Langs böcker från tidigt 50-tal och framåt finns nu att se som följetång på tv4play premium. Oavsett hur man känner för skådespeleriet, dialogen, scenerierna eller intrigen så är det en genomarbetad scenografi och kostym. Men det främsta med produktionen är för min del det mäktiga och oerhört snygga introt. Det för tankarna till både James Bond och Mad Men, men det kanske inte är så konstigt då de alla skall föreställa samtida. Stämningsfullt och tidstypiskt. 

 

Maria Lang Intro

 

Vedergällning av Thomas Erikson

Zoran Roskic har många grova brott på sitt samvete och i bokens början sitter han i häkte i väntan på rättegången. I tidigare fall har hans advokat lyckats få honom fri men den här gången har polisen vattentäta bevis. Åtminstone tror de det. Det finns dock misstankar om att det kan finnas en läcka hos polisen och därför kallas beteendevetaren Alex King in. Hans sambo, polisen Nina, är en i teamet men han kan inte berätta för henne om sin uppgift.

Märkligt rättsfall

Så mördas Roskics advokat. När en ny valts ut mördas även den advokaten. Försöker någon ta livet av Roskic eller hans advokater? Jobbet som Roskics advokat blir allt svårare att tillsätta. Vad ska man göra om ingen vill försvara honom? Kan man genomföra rättegången ändå?

Hämnd

Vedergällning är den fjärde boken i serien om beteendevetaren Alex King; uppföljare till Bländverk, Illdåd och Vanmakt. Roskic har skadat många och nu är det dags för vedergällning, boken handlar alltså om hämnd. Det är ett klassiskt tema men boken har ett intressant upplägg då Roskic redan sitter bakom lås och bom när boken börjar.

Blå, grön, gul eller röd?

Alex King analyserar människors beteende, oftast väldigt korrekt, men det betyder inte att han alltid hanterar dem på bästa sätt. Han är mänsklig helt enkelt, vilket gör det lättare att ta honom till sig. Hur människors beteende skiljer sig från person till person är fascinerande och än en gång funderar jag över vilken färg jag egentligen är.

Miss i söndags

Vet inte hur det gick till?? men jag missade totalt två! nya deckarserier i söndags. Som tur är finns båda avsnitten på SVTPlay  några dagar till. För att kompensera för denna miss får ni här trailers och länkar till avsnitten om ni är intresserade

What remains

Visas söndagar kl. 21.00 på SVT1

Trailer

Länk till avsnitt 1 på SVTplay

Line of Duty

Visas söndagar ca 22.00 på SVT1

Trailer

Länk till avsnitt 1 på SvtPlay