Flickan framför muren av Kristina Appelqvist

Västgöta Universitets temporära rektor hotas till livet och ceremonin där en tysk professor ska utses till hedersdoktor blir därför extra bevakad. Trots det måste ceremonin avbrytas abrupt. Litteraturvetaren Helena Waller finner sig snart inblandad i jakten efter en mördare. Flera av bokens karaktärer har kopplingar till det forna Östtyskland. Har detta något med mordet att göra?

Helena Waller

Flickan framför muren är den andra delen i Kristina Appelqvists serie som utspelar sig i Skövde med litteraturvetaren Helena Waller i huvudrollen. Helena lyckas vid flera tillfällen få reda på bra mycket mer än polisen (som ibland knappt verkar bryr sig) och detta kan inte enbart förklaras med att hon har nycklar till mordoffrets lägenhet.

”Mysig” deckare

Det tog mig ett bra tag att komma in i boken och länge trodde jag att handlingen inte skulle engagera mig. Mot slutet hade jag ändrat uppfattning men startsträckan var ändå aningen för lång för min del. Jag gillar den politiska kopplingen och det är intressant att läsa om hur Östtyskland var innan muren föll och hur olika bild man kan ha av samma sak.

Boken är lättläst och om man inte har något krav på tempo och föredrar en ”mysigare” deckare utan för mycket våld är den här boken ett bra val, då den innehåller en del oanade vändningar.

Crimetime Gotland

Ni har väl inte missat den internationella deckarfestivalen Crimetime Gotland som kommer att gå av stapeln i sommar? Mer än 40 utländska och svenska deckarförfattare kommer att samlas i Visby 13-16 augusti. Festivalbesökare kan bland annat delta i seminarier, se på film, gå på mordvandring, dricka deckardrinkar och gå en skrivarkurs.

Vi tycker att det låter som en fantastisk långhelg!

Vår egen lilla hemlighet av Ninni Schulman

Socialsekreteraren Anna-Karin Ehn anmäls försvunnen av sin man. Dagen efter hittar mannen av hennes bil vid en vägkant utanför Hagfors, vilket får polisen att vända blickarna mot honom. När de dessutom hittar blod i bilen stärks misstankarna. Men då hon hade ett utsatt jobb kan man inte utesluta andra möjligheter. Det visar sig dessutom att den ordentliga Anna-Karin hade förvånande hemligheter.

Huvudpersonerna

Precis som i tidigare böcker spelar journalisten Magdalena Hansson en central roll. Hon misstänker att en av sonens kompisar har den svårt hemma och har kontaktat socialtjänsten. När Anna-Karin försvinner undrar hon om det kan finnas ett samband. Poliserna Petra Wilander och Christer Berglund tampas med privata problem. Petras hälsa sviktar och Christers sambos svartsjuka börjar gå överstyr.

Familjetragedier

Som bokens titel antyder handlar boken om hemligheter. Vad som sker bakom en familjs fasad är inte alltid vad man kan tro. Många kvinnor och barn är utsatta och känner sig allt annat än trygga i sina egna hem och Schulman skildrar detta exemplariskt. Verkligheten är skrämmande; kan samhället egentligen göra något för att hjälpa?

En favorit

Vår egen lilla hemlighet är den fjärde delen i Ninni Schulmans Hagforsserie. Den är minst lika spännande som sina föregångare med ett läsvänligt språk. Serien har verkligen blivit en av mina favoriter och jag ser fram emot nästa bok.

Tidigare på Deckarhuset

Flickan med snö i håret

Pojken som slutade gråta

Svara om du hör mig

Uppföljaren till årets svenska deckardebut 2014

Anna Lihammer

2014 utgavs Anna Lihammers debutdeckare Medan mörkret faller som är en historisk kriminalroman som utspelar sig i Sverige på 1930-talet. Boken är både spännande, välskriven och är  intressant ur ett historiskt perspektiv.

Än skyddar natten

Precis som i Annas första bok får vi följa kommissarien Carl Hell och polissystern Maria Gustavsson. Det är två fina karaktärer som ger en bra inblick i ett klassamhälle vi inte riktigt är vana vid i dag. En tysk journalist mördas vid en hällristning i Mälardalen. Tyska är mycket angelägna att mordet klaras upp men Carl Hell är mer intresserad av ett brutalt mord på en ung kvinna vars barn dessutom är försvunnet. Samtidigt får vi parallellt följa två tyska bröder som står på var sin sida ideologiskt men som ändå är bundna vid varandra av blodsband.

Stark uppföljare

Anna Lihammer är, enligt mig, en av de mest lysande deckarförfattarna idag, speciellt inom genren historiska kriminalromaner men så är hon också arkeolog och historieintresserad. Det är alltid intressant att få ta del av svensk historia men Anna lyckas få till en kuslig och rätt obehaglig stämning i sina böcker som passar till kriminalromaner, lite noir-känsla utan att det blir stereotypiskt. I kombination med att det är välskrivet och fina karaktärsporträtt blir det full pott för min del!

Bortfall av Ingrid Hedström

1978 försvinner 13-årige Mikael Granberg utan spår. Trettio år senare hittar Astrid Sammils Mikaels mössa i hemmet hos sin avlidne morbror, vars gård hon ärvt. Inte hade väl hennes morbror något att göra med försvinnandet? Hon beslutar att försöka ta reda på vad som egentligen hände.

Samtidigt pågår en läkemedelsprövning i Rumänien. En av läkarna börjar ana oråd när flera patienter hoppar av under mystiska omständigheter. Att de två trådarna flätas samman senare i boken är knappast en överraskning. Men det tar ett tag innan man förstår hur trådarna hör ihop.

Ny serie

Ingrid Hedström har tidigare skrivit den populära Villette-serien (sex delar) om undersökningsdomaren Martine Poirot i Belgien. Bortfall är den första deckaren i hennes nya serie om diplomaten Astrid Sammils. Nästa bok i serien, Måltavla, kommer ut senare i år.

Boken började i ganska långsamt tempo och det tog ett tag för mig att komma in i den, men när jag väl gjorde det var jag fast. Vissa saker i boken var ganska självklara men man fick en del överraskningar också. Själv tyckte jag att boken var bättre än dem jag läst ur Villette-serien.