Jakthundarna av Jørn Lier Horst

jakthundarna

William Wisting är en erfaren utredare. För 17 år sedan ledde han mordutredningen i ett mycket omskrivet fall där en ung kvinna fördes bort och mördades. Nu har nya uppgifter framkommit om att bevis fabricerades och att fel man dömdes. Mannen som dömdes för brottet släpps. Wisting stängs av och för att rentvå sitt namn tar han hjälp av sin dotter Line, som arbetar som kriminalreporter. Sen händer det som inte får hända, en ung kvinna försvinner.

Prisad deckare

Jørn Lier Horst har arbetat som utredare vid den norska polisen och han blev själv misstänkt för att ha fabricerat bevis. Efter det skrev han Jakthundarna, en lysande deckare som har belönats med flera priser, bland annat det nordiska litteraturpriset Glasnyckeln 2013 och Svenska Deckarakademins pris för bästa till svenska översatta kriminalroman 2014.

Första översättningen

Jakthundarna är den åttonde boken i serien om William Wisting, men den första som översatts till svenska. Varför har inte fler böcker översatts? Den här var ju så spännande!

Med tanke på författarens egna erfarenheter är det knappast någon överraskning att handlingen faktiskt känns trovärdig. Hur det egentligen hänger ihop undrar man över ända till slutet. Min pappa gillade också boken och uppskattade att den inte innehöll ”så mycket familjestrul.”

Veckans TV-höjdpunkter Må-Tors V. 40

[SCROLL]

Vecka 40 Måndag – torsdag

Sherlock Holmes

Måndag  21.00  Kanal 9
Am. filmatisering/tolkning av Sherlock Holmes. Med Robert Downey Jr som Holmes.
(2009)

 

Bosch

Tisdag  21.00  TV8
Am. poliskriminalserie baserad på Michael Connellys böcker om Bosch som är polis i LAPD.
(Säsong 1 del 7)

 

Modus

Onsdag  21.00  TV4
Ny k
riminalserie fritt efter Anne Holts berättelser om kriminalpsykologen Inger Johanne Vik (Melinda Kinnaman).  Inger Johannes dotter blir vittne till ett mord och hon dras i samma veva själv in i en utredning av ett antal brutala våldsdåd. Vik upptäcker snart kopplingar mellan fallen och ett internationellt livsfarligt nätverk och en ursinnig jakt på gärningsmannen tar sin början. Började lovande!
(Säsong 1 del 2)

 

100 Code

Torsdag  21.00  Kanal 5
Am/svensk kriminalserie. Unga blondiner hittas döda och polisen Tommy Conly (en av hobbittarna i sagan om ringen) vid NYPD hittar kopplingar till Sverige och åker dit. På plats paras han ihop med svenska polisen Mikael Eklund (Michael Nyqvist). Tillsammans försöker de lösa morden. Problemet är bara att  Mikael gärna håller sig till regelboken vilket Tommy inte alltid gör…
(Säsong 1 del 4)

[/SCROLL]

Veckans TV-höjdpunkter fre-sön V.39

[SCROLL]

Vecka 39 Fredag – Söndag

Kommissarie Lewis

Fredag   21.00  Kanal 9
Brittisk kriminalserie
Säsong 4 del 4

 

Gomorrah

Lördag  22.25  Svt2
Otäck men ruggigt bra film från 2008 om den italienska moderna maffian i södra Italien. Baserad på Roberto Savianos bok med samma namn. Det finns även en TV-serie som baseras på boken/filmen som kom 2014.

 

Bron

Söndag  21.00  Kanal 1
Säsongspremiär!! svenska polisen Saga är tillbaka i en ny säsong dock med en ny dansk kollega.
Säsong 3 del 1

 

Hamilton 2 – Men inte om det gäller din dotter

Söndag  21.00  TV4
Mikael Persbrandt som Jan Guillos mästerspion Hamilton

 

Poirot-kväll

Söndag 21.00 + 23.00 Sjuan
Först Poirot: The Mysterious Affair at Styles sen en dokumentär om David Suchet som spelade Poirot i 13 säsonger.
Säsong 1 del 3

[/SCROLL]

Orten av Joakim Zander

ortenUppföljare

Orten är en fristående uppföljning av Simmaren som Joakim Zander debuterade med för två år sedan.

Karaktärerna

Zander fortsätter med det internationella temat.Vi följer tre karaktärer i boken.  Yasmine och Fadi är ett syskonpar som flydde med sin familj  från Syrien? som barn och sen växer upp i en förort till Stockholm. Zander ger en dyster skildring av syskonens uppväxt som präglas av en far som använder knytnävarna och en mor arbetar större delen av dygnet. Utanförskapet, och den hopplösa framtiden för ”sådana som dem” ligger som ett tjockt filter över syskonen. förorten och ”Svennarnas” Stockholm kunde lika gärna ligga på olika planeter Yasmine tar sig ur förortens grepp genom att fly till New York med sin knarkande svenska pojkvän och Fadi, som Yasmine lämnar blir ensam och sårbar. När familjen och samhället sviker vänder han sig mot högerextrema islamister och blir allt mer radikaliserad. Som läsare växlar vi mellan Yasmine, Fadi och Klara som var en av huvudkaraktärerna i Simmaren. Klara arbetar nu i London men mår dåligt efter allt som hände i första boken. Hennes vinpimplande för att ”stressa ner” gör mig som läsare nervös.

Handling i korthet

Yasmine har egentligen kapat alla band med sin familj i Sverige. Fadi påstås ha dödats i Syrien i en militär attack men när hennes mamma skickar en bild på en kille som kan vara Fadi och som är tagen efter attacken beger hon sig till Stockholm för att ta reda på vad som hänt/hitta honom. Klara arbetar i London på ett forskningsinstitut med en rapport om privatisering av polisen som ska presenteras på ett viktigt Eu-möte i Stockholm. När hon blir av med sin dator under mystiska omständigheter och hennes kollega börjar bete sig märkligt börjar hon bli misstänksam. Som läsare växlar vi mellan Yasmine och Klara varvat med återblickar ur Fadis liv från tonåren som småkriminell och fram till när han blir allt mer radikaliserad för att slutligen bege sig till ”fronten” som jihadist. Naturligtvis sammanflätas deras liv i ett actionlikt drama i Stockholm när förorterna bokstavligen brinner och dagen för det stora EU-mötet närmar sig.

Högaktuell

Som med Simmaren känns boken internationell och väldigt aktuell. Vilsna förortskillar som blir radikaliserade, förorter där bilar brinner och flyktingar från Syrien gör att boken känns väldigt aktuell. Det är ett problem att unga människor återvänder till sina ursprungsländer som jihadister. Det är en katastrof både för individerna som uppenbarligen blir hjärntvättade och för samhället. Zanders uppenbara kritik av lobbyister och maktkamper i EU känns igen från Simmaren. Det är läskigt på ett annat sätt. För hur bra koll har man egentligen på olika lagar och reglementen som stiftas i EU. Det känns ju rätt avlägset men påverkar i allra högsta grad oss i Sverige.

Evenemang

[SCROLL]

Evenemangskalender

Deckarfestivaler, seminarier och andra litterära evenemang i Norden.

Bokmässan 26-29 september, Göteborg

Bokmässan är det största kulturevenemanget i Norden med runt 4 000 programpunkter och över 2 000 författare och föreläsare.

Crimetime Göteborg 28-29 september, Göteborg

För andra året i rad håller Crimetime Göteborg till på Bokmässan och erbjuder återigen två spänningsfyllda dagar. Programmet innehåller 13 seminarier och 48 scensamtal med 66 medverkande författare, varav nio internationella gäster från fem länder.

Svenska Deckarfestivalen 6-8 november, Sundsvall

Medverkande författare: Tove Alsterdal, Anders Roslund, Kristina Ohlsson, Alan Parks, m.fl.

[/SCROLL]

 

2019

September

Bokmässan
26-29 september, Göteborg

Crimetime Göteborg
28-29 september, Göteborg

November

Svenska Deckarfestivalen
6-8 november, Sundsvall

 

En lista med evenemang utanför Norden hittar ni på TheCrimeHouse (på engelska). Om ni har information om evenemang som inte finns på listan, kontakta oss gärna.

Veckans TV-höjdpunkter Må-tors V.39

[SCROLL]

Vecka 39 Måndag – torsdag

Bakom bron

Måndag  21.00  SVT1
Dokumentär om Succéserien Brons 2 första säsonger.

Criminal minds

Måndag  21.00  SVT1
Vi följer BAU-teamet i jakten på seriemördare och liknande.
Säsong 10 del 18

Bosch

Tisdag  21.00  TV8
Am. poliskriminalserie baserad på Michael Connellys böcker om Bosch som är polis i LAPD.
Säsong 1 del 6

Modus

Onsdag  21.00  TV4
Ny!! Kriminalserie fritt efter Anne Holts berättelser om kriminalpsykologen Inger Johanne Vik (Melinda Kinnaman).  Inger Johannes dotter blir vittne till ett mord och hon dras i samma veva själv in i en utredning av ett antal brutala våldsdåd. Vik upptäcker snart kopplingar mellan fallen och ett internationellt livsfarligt nätverk och en ursinnig jakt på gärningsmannen tar sin början.
Säsong 1 del 1

100 Code

Torsdag  21.00  Kanal 5
Am/svensk kriminalserie. Unga blondiner hittas döda och polisen Tommy Conly (en av hobbittarna i sagan om ringen) vid NYPD hittar kopplingar till Sverige och åker dit. På plats paras han ihop med svenska polisen Mikael Eklund (Michael Nyqvist). Tillsammans försöker de lösa morden. Problemet är bara att  Mikael gärna håller sig till regelboken vilket Tommy inte alltid gör…
Säsong 1 del 3

[/SCROLL]

Millennium – fortsättningen

detsomintedodar

Hypad bok

Det finns väl ingen som har undgått att David Lagercrantz fick skriva fortsättningen på Millennium-serien och alla har säkerligen sin egen åsikt om detta. Kommersiellt trams, kan det bli lika bra som de första osv? Det jag tänker är att David Lagercrantz är modig för kan jag få ångest av att bara skriva en recension av boken måste det ha varit ren dödsångest att ta beslutet att faktiskt skriva boken. Visst, pengar spelade säkert en viss roll men ändå. Tänk vilka förväntningar och krav som följer med det uppdraget. Det kan inte ha varit lätt…

Det som inte dödar

Så heter boken  fast de flesta, i alla fall jag, tänker nog kort och gott ”den fjärde Millennium-boken”. Som jag har förstått det så bestämde förlaget och Lagercrantz att han skulle använda sig av samma karaktärer och miljöer men i övrigt fick han fria händer med storyn. Klokt tänkt tycker jag. Personligen hade jag sänkt mina förväntningar inför men jag tycker nog att storyn är helt ok. Lite Storebror vakar över dig, dataprogrammering och en Savant. Godkänt men inte wow och en känsla av att det finns liknande böcker. Men… så har han ju ärvt karaktärerna och då är det en annan femma. Stieg Larssons karaktärer med Salander i spetsen är fenomenala och det höjer storyn.

Systern

Det som är allra mest spännande med den här boken är Lisbeths syster. Det hintades om det i tidigare böcker men det är onekligen intressant. En ”god” och en ”ond” syster, som bäddat för fullskaligt krig. En del har säkert synpunkter på att alla karaktärer är så antingen eller (svart eller vitt) men det gillar jag. Lite serietidningskänsla är enligt min mening sällan fel. Allt måste inte vara så realistiskt jämt.

Summa summarum

Gillade man de tre första så gillar man nog den här också. Likt Harry Potter vill man ha mer. Stieg Larsson finns inte mer men det här alternativet fungerar det också. Jag vet inte om någon annan författare hade lyckats så mycket bättre.  Det jag saknar är en viss stilistisk finess. De tre första böckerna är spänningsromaner (thrillers) men faktum är att den första boken rent formmässigt också är en pusseldeckare, den andra en polisdeckare och den tredje en spionroman. Det hade varit roligt om Lagercrantz hade kunnat fortsätta leka med kriminalgenrerna. Att han inte gjort det tror jag kan bero på att han inte riktigt vågat ”leka” med hantverket för mycket i rädsla av att inte följa Stieg Larssons anda. I så fall är han förlåten men till nästa bok (för visst blir det en nr 5?! önskar jag att han vågar släppa loss lite. Trots allt gör ju karaktärerna grundjobbet.