I en mörk, mörk skog av Ruth Ware

i-en-mork-mork-skog

Oväntad inbjudan

Den tillbakadragna deckarförfattaren Leonora (”Nora”) får en oväntad inbjudan till en möhippa under en helg i ett hus ute i skogen. Möhippan är för Claire, en barndomsvän som hon inte har sett eller pratat med på tio år, och hon har inte fått någon inbjudan till bröllopet. Hon tänker först inte gå, men lovar till slut en annan vän som är bjuden att hon ska komma.

Något hemskt händer och Nora vaknar upp på sjukhuset, men hon kommer inte ihåg hur hon kom dit. Hon hör människor utanför dörren prata om ett mord, men ingen berättar något för henne. Hennes fragmenterade minnen från helgen blandas med händelser från tiden före och efter möhippan.

Psykologisk thriller

Det här är Wares debut och den är lysande! Det är en psykologisk thriller som har en opålitlig berättare precis som vi älskade i Gone Girl och Kvinnan på tåget. Den är lätt att läsa och man ifrågasätter hela tiden vem man kan lita på. Det verkar som Reese Witherspoon ev. kommer producera en film baserad på boken. Den vill jag se!

Svensk pusseldeckare i 50-talsmiljö

9789100168735Traditionella pusseldeckare blir allt ovanliga i hybrid-deckarens era men plötsligt så dyker det upp en! Författare är journalisten Marie Bengts som kommer från Småland men nu bor i Stockholm. En sax i hjärtat är hennes debutroman. Året är 1957 och vi befinner oss i en by någonstans i Småland.

 

Vad är egentligen en pusseldeckare? Är det här en pusseldeckare?

1. Tillräckligt med fakta och ledtrådar ska presenteras för läsaren så att läsaren har en möjlighet att lösa fallet själv. – Check!
Boken myllrar av misstänkta personer och alla har verkar ha ett motiv för mordet.

2. Falska ledtrådar ska planteras ut (så kallade Red Herrings). Check!
Blev lurad av en…

3. En pusseldeckare är uppdelad i två händelsesekvenser – A och B.
A behandlar skeendet till och med brottet. B behandlar det som sker efter att brottet har skett. Romanen startar alltid med en presentation av detektiven som sedan blir presenterad ett fall (B). Resten av händelsesekvens B går ut på att detektiven/läsaren ska lista ut vad som hände under händelsesekvens A. Det vill säga det som ledde fram till brottet. – Check!

5. Mordgåtan är i centrum vanligtvis på bekostnad av karaktärerna och motiv. – Delvis
I den här boken tycker jag nog att karaktärerna får lite mer utrymme än i traditionella pusseldeckare.

6.  Detektiven löser brottet med hjälp av logik och använder hjärnan före knytnävarna. – Check!

 

Hannah Lönn
Vår huvudrollsinnehavare är den färgstarka klädskaparen (om än kämpande sådan) Hannah Lönn från Stockholm som återvänder till landet för att hjälpa sin faster Lilly som skadat foten. Hannah gör storstilad entré i sin lilla bil och kör nästan ner en bybo på cykel. Hannah är smart, självständig, feminist, singel och drivande.  Till sin hjälp (fast ibland stjälper hon) har hon sin faster och så klart polisen och hans medhjälpare.

Efter att Hannah och fastern hittat mordoffret på köksgolvet i sitt hem med en sax i hjärtat tvingar Hannah sig in i utredningen när hon förstår att ingen i byn talar sanning och att alla är överens om att ”det minsann inte kan vara någon i byn som är mördare! Det måste vara någon utomstående” Detta trots att offret Asta lade sig i allt och alla i byn vare sig de ville eller och visste hemligheter om de flesta. Många av byborna till och med hatade henne….

 

Personer/misstänkta

  • Familjen i handelsboden Man (skrytpelle), fru (skvallertant nr 1) och dotter (Naiv tjej som blir Hannahs förtrogna)
  • Konditor-fröken som inte verkar ha alla hästar hemma
  • Alkoholiserad man, uppoffrande och hårt arbetande fru, mannens snyltgästande bror och en inneboende luffare i smedjan
  • Ida på backen – en gammal ”trollpacka” som fixar allt från salvor till hembränt
  • Aggresiv bonde + fru och son (sonen är snyggast i byn)
  • Bonde + fru och dotter (byns förförerska)
  • Rik kvinna med man borta (byns ”fina” dam som är sval som ”Grace Kelly”)

 

Författaren verkar ha stenkoll på genren och ger ett flertal vinkningar till Agatha Christie, Dorothy L. Sayers m.fl. Det är en skickligt ihopsatt pusseldeckare med många intressanta karaktärer. Personligen saknar jag lite glamour och måste erkänna att jag är lite förtjust i herrgårdsmiljöer eller andra lyxiga miljöer och känner mig mindre bekväm med bondgårdar och detaljerade beskrivningar av ko-lukt, stekt fläsk och svettiga karlar. Men det är oerhört svenskt och stor nostalgistämpel på det hela för den som älskar 50-talet. Det som jag blev mest förtjust i är att författaren har lagt ett lager av feminism över det hela (kan passera obemärkt för den som vill/inte förstår) som gör att man får lite perspektiv på saker och ting. Jag är i alla fall tacksam över att jag växte upp på 80-90-talet och inte 50-talet där kvinnor kämpade hårt för både det ena och andra. Rätten att välja bort barn, rätten att behålla ett barn, traditionella könsroller som gjorde att kvinnor slet ihjäl sig, självständighet, att välja om man vill gifta sig och med vem o.s.v. Tummen upp för mig! Jag läser gärna fler böcker om Hannah Lönn men då gärna i storstads-miljö!

Big Little Lies

Big Little Lies är en miniserie som sänds på HBO. Den är baserad på den bästsäljande boken Stora små lögner (Big Little Lies) av Liane Moriarty. Den är kuslig och bra. Om du inte har sett den redan, så rekommenderar jag den. Den har en fantastiska rollista: Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Shailene Woodley, Laura Dern, Alexander Skarsgård, Adam Scott, James Tupper, och Zoë Kravitz.

Trailern

https://youtu.be/HHoVYCzcDn4

Skärm eller papper?

Jag kunde inte hålla mig utan läste boken efter att ha sett det första avsnittet, och det här är ett av få fall där jag tycker att skärmversionen är bättre än pappersversionen. Självklart får du reda på mer av karaktärernas bakgrund och känslor i boken, men det är förståligt. Det har bara varit några få uppenbara skillnader mellan de två än så länge och det kommer bli interessant att se hur resten utspelar sig på skärmen.

 

Big Little Lies hade premiär på HBO den 19 februari.

Syndafloder – Alex Recht sista fall?

IMG_4101Syndafloder är den sjätte boken om kommissarie Alex Recht och Fredrika Bergman. Kristina Ohlsson säger att det här troligtvis är den sista i serien men lämnar det öppet både i efterordet och handling. Min gissning är att de kommer tillbaka men det lär dröja några år. Som vanligt så kallar man boken fristående och visst, man kan läsa den utan att ha läst de tidigare men helt klart får man ut mycket mer om man läst hela serien.

 

Som titeln antyder handlar boken om synder i plural. Alla karaktärer dras med små eller stora synder frågan är om och vad man gör för att sona dem. En person, tillika mördare, vill ställa allt ”tillrätta” och tar lagen i egna händer. Det som sätter igång utredningen är mordet på en  man som hittas skjuten hemma i sin fåtölj men spåren leder tillbaka till gamla synder. Mördaren lämnar också personliga meddelanden till Alex vilket skrämmer hans sambo Diana. Samtidigt blir en man allt mer orolig över sin bror med familj som han är säker på har hänt något trots att alla undersökningar pekar på familjen lever och mår bra i Australien.

 

Det är på många sätt en avslutande bok. Alex blir allt tröttare i sin roll och Fredrika går in i ett livsavgörande skede. Flera trådar och kopplingar finns också till karaktärer från tidigare böcker. Lite trötthet, eller kanske snarare mättnadskänsla anar jag hos författaren och jag är inte lika imponerad av den här boken som vissa av de tidigare böckernn. Men, som alltid när det gäller Kristina Ohlsson är det välskrivet med både djup och spänning och genomtänkt handling.

Välja bok

 

För det mesta vet jag redan vad jag vill läsa, men ibland letar jag efter en bok och då är det de här sakerna som väger tyngst för mig:

 

1. Genre – Jag läser nästan bara deckare/thrillers (jag läste 89% deckare/thrillers förra året), såvida inte någon rekommenderat en specifik bok eller den har fångat mitt intresse på något annat sätt.

2. Författare – När jag hittat en författare jag tycker om så brukar jag läsa alla hennes/hans böcker. Är en författare redan en favorit får man vänta tilla nya kommer ut, men ibland hittar man en ny favorit som redan har kommit ut med ett gäng böcker = jackpot.

3. Rekommendationer – Rekommendationer spelar stor roll, speciellt rekommendationer från dem med ungefär samma smak som jag har. Och är det en för mig okänd bok så sneglar jag alltid på recensioner/betyg.

4. Förlag –Jag måste erkänna att vissa förlag ger böcker en kvalitetsstämpel som jag litar på. Jag är fortfarande skeptisk till egenutgivna böcker (jag har läst för många dåliga), men ibland så hittar man ett guldkorn och jag försöker att vara mer öppen (jag vet att det finns fler bra som jag riskerar att missa annars).

5. Titel/omslag – Titel och/eller omslag får mig sällan att välja en bok, men det kan definitivt få mig att välja bort en bok.

 

Hur går ni till väga? Vet ni i förväg eller kollar ni runt? Har ni kanske alltid en stor att-läsa-hög? Och i så fall, vilka böcker hamnar där?