Viskande skuggor –

IMG_4174

 

Viskande skuggor är en roman av Jan-Philipp Sendker, en västerländsk författare som bott och arbetat flera år i Asien.  Som så många andra böcker idag lanseras denna bok som thriller fast det kanske mest är en kärleksroman. Jag är verkligen kluven till blandningen av genrer. Visst finns det några författare som lyckas med konststycket att blanda men ofta blir det lite si så där med  en halvbra kärlekshistoria, och en halvbra thriller. Jag är rädd för att det här inte är ett undantag.

 

Den tysk/amerikansk journalisten Paul är sedan många år tillbaka bosatt i Hong Kong där han levde med sin fru och barn men så drabbades familjen av det värsta tänkbara. Sonen dör och Paul går under av sorg. Han isolerar sig ensam på en ö som en eremit tills han en dag stöter på en amerikansk kvinna som är i nöd. Hennes son har försvunnit och hon ber om hans hjälp. Motvilligt dras han in i en härva som sakta tar hon ur den sorgbubbla han befunnit sig i  som öppnar upp för att kunna våga älska igen. Till sin hjälp för själva thrillerdelen, har han sin gamla vån Zhang som arbetar inom den kinesiska polisen. Genom Zhang får vi en inblick i den kinesiska vardagen och verkligheten där kulturrevolutionen och dess påverkan fortfarande präglar Kina.

 

Jag tycker man kan dela in den här boken i tre volika kategorier. Antingen så läser man den som en roman som handlar om kärlek och sorg. Man kan också se det som en thriller om man fokuserar på själva brottet i boken. Själv anser jag att behållningen av boken var  skildringen av ett land/länder/världsdel jag tyvärr inte vet så mycket om. Jag vet i alla fall att den tid som lades på Asien på historielektionerna när jag gick i skolan var minst sagt knapphändig och att jag har läst på tok för lite litteratur från asiatiska länder. Min första inblick som kändes ”på riktigt” var Qui Xiaolongs deckare som jag tycker både är bra deckare men också skildrar Kina på ett intressant och informativt sätt.

 

Om man är ute efter att få en skildring av det kinesiska samhället serverat med en kriminalgåta och jämför den här boken med Xialongs böcker så tycker jag att Xialongs böcker är bättre. Det går inte att komma i från att det känns mer trovärdigt, när en författare skriver om sitt eget land än en västerländsk person ska skriva om Asien. Risken för exotism är för stor.

 

 

 

Spansk dramaserie med mysterium

31 För några veckor sen fann jag mig helt uppslukad av en spansk serie som heter Grand Hotel. Serien börjar med ett mysterium och mord och sen avlöser mysterierna varandra. Fast, i ärlighetens namn är det mer en serie i likhet med Downton Abbey, Varuhuset och Dallas än deckarserier vi brukar skriva om här så är ni ute efter traditionella deckarserier/moderna deckarserier och ogillar serierna jag nämnde ovan? Sluta läs nu, annars är ni välkommen till Spanien!

 

Året är 1905 och vi befinner oss på ett tjusigt lyxhotell nära en liten ort som heter Cantaloa i Spanien. På hotellet härskar änkan Teresa vars man nyligen dött (under mystiska omständigheter). Under sig har hon sina tre barn, en hotelldirektör och en stor mängd tjänstefolk. Till hotellet kommer Julio, en ung man som letar efter sin syster: Hon ska ha arbetat på hotellet som hotellstäderska men har nu försvunnit. Vid ett ögonblickstillfälle tar Julio anställning som kypare för att ta reda på vad som har hänt systern.

 

Precis som i klassiker som Falcon Crest eller Dallas duggar familjehemligheter, svek, intriger och utpressningar tätt och precis som i Downton Abbey frasar aftonklänningarna bredvid pigornas trötta fötter. Klasskillnaden är total och hierarkin benhård men som väntat finns en kärlekshistoria över gränserna. ”Kyparen” Julio förälskar sig i den vackra dottern i familjen (Alicia) som, trots allt hon har att förlora, besvarar kärleken. Tyvärr ska hon ska giftas bort med hotelldirektören Don Diego.

 

Första säsongen har faktiskt en ganska ok kriminalhistoria. Vinkningarna till deckargenren är flera. Poliskommissarien som kallas in från storstaden har stora likheter med den briljanta Poirot och har en tölpig men godhjärtad konstapel till medhjälpare. I en säsong dyker även en ung Agatha Christie upp. Tredje säsongen är inte lika bra som de första, framför allt är mysterierna lite väl krystade, men vid det laget hade jag blivit så fäst vid karaktärerna att jag var tvungen att se hur det skulle gå.

 

Om den engelska överklassen största dygd är svalhet och behärskning så är spanjorerna av ett annat släkte. Det är underbart att se temperamentet, tårarna, grälen och passionen. För att inte tala om språket… Under de två veckor jag slukade alla dessa avsnitt var det som att jag i mitt huvud rabblade spanska ord och fraser. Smaka bara på namnet Julio med spanskt uttal och äkta passion. Jag grep varje minut jag kunde för att se vidare och verkligen levde mig verkligen in i denna spanska familj och hushåll. Medan övriga familjen såg på melodifestivalen satt jag bredvid i en egen fåtölj med min läsplatta och hörlurar och det blev många sena kvällar och trötta morgnar. Mina stackars kollegor på jobbet fick också sin dos av denna serie – vare sig de ville eller inte. När sista avsnittet var slut fick jag en tomhetskänsla som man kan få när något man varit så uppslukad i tar slut och man inte vet vad man ska göra härnäst.

 

Serien finns på Netflix i tre säsonger och hela 66 avsnitt! Vad sägs om en fiktiv resa till Spanien?