Boksläpp!
Idag släpps Det fjärde offret som är Mari Jungstedts 9:e roman om kommissarie Anders Knutas som bor och är verksam på Gotland. Jag har inte läst alla böcker i serien och har inte riktigt fastnat tidigare. Kanske beror det på de tysk-svenska filmatiseringerna som har gjorts och som jag inte gillade.
Det fjärde offret
Mari Jungstedt sällar sig till de deckarförfattare som tar upp sociala problem i samhället. I det här fallet handlar det om en ung tjej som hamnar i fosterfamilj. En eloge till Jungstedt för att hon skildrar berättelsen på ett objektivt sätt. Det finns inga genomonda människor och det finns oftast en anledning till att människor hamnar i, till exempel kriminalitet.
Handling
Som så många andra deckarförfattare använder sig Jungstedt av paralellhistorier och hoppar från nutid och dåtid. En ung tjej hamnar i en fosterfamilj på Gotland men har svårt att hantera omställningen från ett problematiskt förflutet till ett idylliskt liv på Gotland. I nutid så börjar berättelsen med ett misslyckat bankrån och Knutas och hans team börjar genast jakten men rånarna jagas inte bara av polisen…
Karaktärer
Jag har som sagt inte läst alla 9 böcker och har därmed inte följt Knutas utveckling i serien men jag gillade det jag läste den här gången. Lagom med trubbel på kärleksfronten. Skildringen av fosterflickan var hjärtskärande och jag tror att det var det som ”gjorde” den här boken för min del. Om jag ska vara lite kritisk så är jag osäker på om man verkligen hade behövt följa journalisten Johan Berg och hans fotograf som, utöver Knutas och hans kollegor, är någon form av huvudperson i böckerna. De stör inte direkt men frågan är, behövs det verkligen två radarpar i en bok?
”Nyupptäckt”
Jag kan summera den här boken med att säga att jag har nu äntligen har fattat och gillar Mari Jungstedts böcker. Boken är spännande och har intressanta karaktärer. Med den här boken har hon nog fått mig till att bli en trogen följare av serien i fortsättningen.