En grym död av Jonathan Hayes

Efter att ha läst och uppskattat Heligt blod, Jonathan Hayes första kriminalroman, gav jag mig förväntansfullt i kast med En grym död.

Här är rättsläkaren Edward Jenner är tillbaka i en thriller som utspelar sig i en lugn liten kuststad

Edward Jenner, som varit rättsläkare i New York, har studsat tillbaka efter törnarna han fick i Helig blod, men ryktet följer honom i hasorna. Ryktet och den ettriga skandaljournalisten Amanda Tucker följer honom hack i häl. . Hans läkarlegitimation för New York drogs in och Jenner har ett vikariat i Douglas County i Florida, och den lilla orten Port Fontaine.

 

Jenner hittar liken efter en mördad man och en kvinna i en sjunken bil. Det visar sig vara de svårt ruttna kvarlevorna efter Jenners vän och kollega Marty Roburn med hustru. Den Kollega Jenner vikarierar för och som skulle befunnit sig på semesterkryssning.

Jenner följer spåren och nosar sig rakt in i en märklig kriminell konspiration. Kan Jenner lita på någon alls?

Thrillern är typiskt (fördomsfullt, jag vet) amerikansk , våldsam och svårt sexistisk. Karaktärer som är grymt vidriga duggar tätt, den ene etter värre än den andre. Persongalleriet är överlastat med hemska personer som förefaller njuta av att tillfoga smärta på allehanda vis. Jag kan inte kalla det något annat än onödigt mycket slaskigt våld, på bekostnad av en intressant historia.

 

Jag känner mig besviken och kommer troligen inte att läsa ytterligare verk av denne duktige skribent, på grund av det övervåld jag får svår avsmak för.

 

Detta inlägg är publicerat under Böcker, Recension och märkt , , , av Mi. Bokmärk permalänken.

Om Mi

Namn: Mi

Roll: Bloggskribent

Om mig: 49-årig yrkesarbetande 2-barnsmamma i Skåne, som inte kan leva utan böcker. Är bara intresserad av böcker, struntar helt i musik, film och tv-serier.

Bor: I Bjärred, sydvästra Skåne, tillsammans med man och två siameser. Barnen är utflugna och kommer bara hem för att stjäla böcker ur mina hyllor.

Böcker: Pocket eller inbundet spelar ingen roll, men en ljudbok tar jag inte i. Försökte en gång, men kände mig lurad på läsupplevelsen. Bloggar om läsupplevelser, efterlängtade utgivningar, biblioteksbesök, lustiga antikvariat i världen, udda författare och jakten på den ultimata läsupplevelsen.


Gillar framför allt denna typ av deckare: Nyutgiven och mycket gammal litteratur är lika intressant. Jag är absolut ingen litteratursnobb utan läser allt jag kommer över. Utan urskiljning kan omgivningen ibland tycka. Så länge det är välskrivet och spännande fungerar det för mig. Läser om möjligt på originalspråk, eftersom viktiga känslor kan försvinna i en översättning. Jag gillar författare som vågar skapar något eget, unikt, och inte följer receptet för hur en bestseller ska se ut. Allt som har ett vackert målande språk och spänning i ett. En bok jag inte kan vara utan är Rex Stouts The League Of Frightened Men från 1935. Det jag ogillar är dussinförfattare som Läckberg och Marklund. Ja, allt som känns oinspirerat och oengagerat. Serier där samma personer dyker upp i flera romaner är något av ett hatobjekt. Som språkpolis får jag allergiska utslag av många slit-och-slängböcker. Tyskungen har så dåligt språk att jag faktiskt kastade den. Det händer inte ofta. Stavfel är fasansfullt, grammatiska grodor = papperskorgen.