Bokmässan 2012 – del 1

Bokmässan ett måste för alla bokälskare!

I år var jag på bokmässan två dagar av fyra. Fredagen i min ordinarie tjänst (kultursekreterare Hallsbergs kommun) och lördag i privat/deckarhuset. För er som aldrig har varit på mässan så är torsdag och halva fredag till för branschfolk. Det vill säga framförallt bibliotekarier, lärare, kulturarbetare och mediafolk. Då är det fortfarande rimligt mycket folk även om det är trångt. Så här såg det ut i fredags förmiddag.

Vad går det ut på?

Vi börjar med utställarna. Det är så klart mängder av förlag och bokhandlare. De stora förlagen tar dit alla stora namn som släpper böcker på hösten. Det är också gratis föreläsningar non-stop med författare, journalister, mediafolk osv och en del stora internationella personligheter. Sen finns det även seminarier men det räcker gott och väl med gratisföreläsningarna. Det är också roligt att upptäcka de lite mindre nischade förlagen som kanske specialiserar sig på hbt-litteratur, asiatisk litteratur, litteratur med genustänk osv.

 

Mässan har alltid ett eller två teman och i år var det nordiska länder samt Irland. Sen finns det en ”barn” avdelning fylld med barnböcker och leksaker. Det finns även en serieavdelning och en avdelning för olika författarsällskap. På övervåning finns en stor avdelning med trädgårds och kokböcker och föreläsningar och kockstunder. Sveriges radio brukar vara på plats och man kunde vara publik både till Spanarna och Babel. Utöver det så ställer kommuner, olika organisationer, tidskrifter, unversitet, skolor, kulturhus ut och då har jag ändå inte nämnt hälften.

 

Branschfolket scoutar efter föreläsare, böcker att köpa in till bibliotek och skolor och så fungerar det som en gigantiskt branschträff för kulturmänniskor. På fredag em. släpps allmänheten på och då blir det trångt, riktigt trångt. Kändisfaktorn är extremt hög och inom 10 minuter har du antagligen stött på minst 2 författare eller tv-personligheter.

Tävling direkt från mässan

Den första författaren jag stötte på var Ramona Fransson. Hon skänkte sin senaste bok ”Hämnare från Tjörn” till en tävling på vår facebook-sida. Vinnaren fick boken skickad till sig direkt från mässan! Posten har nämligen några montrar där man kan skicka böcker direkt till vänner och bekanta. Mycket smidigt.

 

 

Perfekt gåva att ge bort!

I en monter hittade jag en bok om platser i Wallanders värld. Boken var både svenska, engelska och tyska och är därför perfekt att skänka till någon släkting eller vän som bor utomlands och älskar Wallander. Förlaget skänkte en bok och den kommer vi troligtvis använda i en tävling på TheCrimeHouse.com

 

 

Fikastund med Åsa Schwarz

På lördagen mötte jag upp med thrillerförfattaren Åsa Schwarz (Nefilimserien). Vi samtalade bland annat om deckargenrer och vad som egentligen är skillnaden mellan deckare och kriminalromaner? Om hur mycket inflytande författare har över marknadsföringen av sina böcker, nya sätt att publicera böcker på och hur det är att skriva samtidigt som man har små barn.

 

Åsa berättade lite om uppståndelsen kring hennes karaktär Nova Barakel och hur en del blev arga när de upptäckte att hon inte var ”verklig” samt att det då och då dyker upp ”gubbar” på Novas facebook-sida som försöker flirta med henne. urk…

 

Åsa verkar ha en duktig agent vilket nog är A och O i en tuff bransch. Hon berättade att hon är såld till en rad olika länder vilket är roligt. Just nu arbetar hon på en ny fristående bok som bäst beskrivs som psykologisk thriller där Chic-lit möter Stephen King. Hon berättade lite om handlingen och det verkar lovande! Mer avslöjar jag inte…

 

Åsa gillar Johan Theorin, John Ajvide Lindqvist och Stephen King och rekommenderar alla att läsa boken Parfymen av Patrick Süskind (finns även som film).

 

Legendar på plats!

Av en slump och ren tur så gick jag förbi när Maj Sjöwall intervjuades på en scen. Hon brukar vara väldigt sparsam med intervjuer och framträdandet så det kändes extra stort. Jag spelade in litegrann med telefonen men det var alldeles för högljutt runtomkring för att bli bra. Hon berättade att hennes favorit-Beck var Carl-Gustaf Lindstedt och favoritfilm ”Mannen på taket” med just Lindstedt. De senare Beck-filmerna hade hon inte så mycket att säga om, de ligger ganska långt bort från originalböckerna. Slutligen så sa hon att det var tråkigt att Per Wahlöö inte fick uppleva deras framgång och popularitet. Symboliskt nog? stod det en tom stol på scenen medan de samtalade…

Detta inlägg är publicerat under Okategoriserade av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.