Jonas Bruuns andra roman han kommit ut – Morellimetoden

I Morellimetoden heter problemlösaren Slavek Lorentzen. Han är en gammal avdankad kriminalpolis som kommit på glid och nu arbetar som privatdetektiv. Vi har här en slags antihjälte i gammal god 25-öresdeckarstil. Han står inte Kurt Wallander efter, när det gäller personliga tillkortakommanden heller.

Fallet som boken handlar om utspelar sig huvudsakligen i Köpenhamn och i Kattvik, utanför Båstad. Slavek får i uppdrag att leta reda på en försvunnen danska. Anja. Han anar ugglor i mossen eftersom det är så mycket pengar i det för honom, samtidigt som uppdragsgivaren vill vara anonym. Slavek misstänker att det handlar om en försmådd make/älskare och att Anja ska råka illa ut om hon hittas. Hittar henne gör han trots allt, och morgonen efter hittar han henne – igen. Död. Är Slavek den skyldige? ”Hunden”, hans gamla partner inom kriminalen, får i uppdrag av sin chef att sätta dit Slavek för dådet vare sig det är han som är skyldig eller ej. Varför? Det får ni själva läsa er till!

Den första tredjedelen av boken är något långsam, inte tråkig, bara mycket saktfärdig. Lägg inte ifrån dig boken här, det tar sig!

Denna klassiska kriminalroman innehåller såväl poliser som privatdetektiver, dumma blondiner, mord och diverse andra konflikter.

Jag skulle vilja säga att Bruun skapat en roman som är lite udda idag.

Genre? Det närmaste vi i Norden kommer Noir, skulle jag vilja säga! Morellimetoden har alla för Noir nödvändiga ingredienser. Jag, som hör till dem som anser att vi har för lite inom Noir-genren, är lycklig!

Detta inlägg är publicerat under Böcker, Recension av Mi. Bokmärk permalänken.

Om Mi

Namn: Mi

Roll: Bloggskribent

Om mig: 49-årig yrkesarbetande 2-barnsmamma i Skåne, som inte kan leva utan böcker. Är bara intresserad av böcker, struntar helt i musik, film och tv-serier.

Bor: I Bjärred, sydvästra Skåne, tillsammans med man och två siameser. Barnen är utflugna och kommer bara hem för att stjäla böcker ur mina hyllor.

Böcker: Pocket eller inbundet spelar ingen roll, men en ljudbok tar jag inte i. Försökte en gång, men kände mig lurad på läsupplevelsen. Bloggar om läsupplevelser, efterlängtade utgivningar, biblioteksbesök, lustiga antikvariat i världen, udda författare och jakten på den ultimata läsupplevelsen.


Gillar framför allt denna typ av deckare: Nyutgiven och mycket gammal litteratur är lika intressant. Jag är absolut ingen litteratursnobb utan läser allt jag kommer över. Utan urskiljning kan omgivningen ibland tycka. Så länge det är välskrivet och spännande fungerar det för mig. Läser om möjligt på originalspråk, eftersom viktiga känslor kan försvinna i en översättning. Jag gillar författare som vågar skapar något eget, unikt, och inte följer receptet för hur en bestseller ska se ut. Allt som har ett vackert målande språk och spänning i ett. En bok jag inte kan vara utan är Rex Stouts The League Of Frightened Men från 1935. Det jag ogillar är dussinförfattare som Läckberg och Marklund. Ja, allt som känns oinspirerat och oengagerat. Serier där samma personer dyker upp i flera romaner är något av ett hatobjekt. Som språkpolis får jag allergiska utslag av många slit-och-slängböcker. Tyskungen har så dåligt språk att jag faktiskt kastade den. Det händer inte ofta. Stavfel är fasansfullt, grammatiska grodor = papperskorgen.