Den sista goda människan…

… är titeln på en bok som släpps idag. Det är två danskar som står bakom boken, Anders Rønnow Klarlund och Jacob Weinreich som går under pseudonymen A.J Kazinski. Det är deras första gemensamma bok men de har släppt egna böcker tidigare. Danskarna är på god väg att ta över den skandinaviska kronan när det gäller deckare.  Jussi Adler-Olsens deckare är suveräna och den här var inte dålig den heller.

Handling

En italiensk polis hittar märkliga sammanträffanden mellan fler mord runt om i världen. Det verkar som om någon mördar ”goda” människor. En varning går ut till bl.a. Danmark och polisen och gisslanförhandlaren Niels Bentzon i Köpenhamn får i uppdrag att leta upp ”goda” människor för att varna dem. Frågan är bara Hur vet man vilka som är genuint goda? varför dödas dessa människor? och framförallt av vem? Av en slump (eller?) stöter han på en kvinnlig astrofysiker, ett geni med ett trassligt förflutet som ser ett matematiskt mönster i morden. Mer än så säger jag inte, ni får läsa själva.

Upplägg

Som i så många moderna kriminalromaner får vi följa olika karaktärer både huvudkaraktärer och bikaraktärer. Det ger oss läsare övertaget mot t.ex. huvudkaraktären eftersom vi vet mer eller åtminstone kan ana oss till hur det ligger till. Tack och lov får vi inte läsa ur någon mördares synvinkel, det hade tagit bort en del spänning.

Niels Bentzon…

…är en spännande karaktär med mycket djup. Han har manodepressiva tendenser och kan inte åka utomlands då blir han psykiskt och fysiskt sjuk. Dessutom har han det lite trassligt på hemmafronten och med kollegorna. Hanna Lund är astrofysiker, ett geni med ett trassligt förflutet. Hon påminner om Dr Bones eftersom hon har svårt med mänskliga relationer och går in för sitt arbete.

Spänning och filosofiska frågor

Det här är en mycket spännande bok med högt tempo. Min första spontana tanke var ”hjälp vad tjock den är” men sidorna bara rasslade förbi i snabb takt och vips var den slut. Det finns drag av Da Vinci koden (gåtelementet t.ex.) i den men framförallt så fick den mig att fundera på existensiella frågor. Finns slumpen? styr vi över vårat öde med mera. Jag gillar också att författarna inte har en svart/vit syn på människor som så många deckarförfattare har.

Jag vill definitivt läsa mer!

Detta inlägg är publicerat under Böcker, Recension av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.