Dockfabriken

Den här boken handlar om artificiell intelligens i deckarformat och det verkligen ett spännande ämne. Gemene man (inklusive mig själv) är alldeles för dåligt insatta i ämnet trots att det bör ligga på saker människan bör vara oroade över tillsammans med nya pandemier, terrorbrott o.s.v.

 

Lena Karlin skriver barnböcker och har översatt bl.a. Dan Brown. Åsa Schwarz arbetar på ett cyberföretag och blev utsedd till säkerhetsprofil i Sverige 2017 vilket gör den här boken trovärdig och ännu mer läskig. Hennes senaste bok De 7 nycklarna handlade också om IT-frågor.

 

Säkerhetspolisen Alex Lindhage får ta hand om ett fall där en mycket värdefull och tekniskt avancerad robot som heter Adam kidnappas. Forskaren Heinrich, som skapat roboten och hans fru har också hotats. Vem kan ligga bakom kidnappningen? Är det ett internationellt företag som är ute efter att tjäna stora pengar, eller en främmande stat? Det blir en komplicerad utredning och Alex enda hopp står till forskarens kollega men kan han lita på henne?

 

Det är som sagt en spännande bok bara genom ämnet och det finns en hel del vändningar som gjorde mig överraskad men jag kan inte låta bli att tycka att boken känns något tunn. Jag vet inte om det är ämnet i sig som kräver lite mer info eller om författarna inte riktigt lyckas etablera karaktärerna för det känns lite som att vi skrapar på ytan. Jag tror de hade tjänat på att göra boken tjockare och grottat ner sig ännu mer i tekniken. Ibland känns det som om författare räds tjocka böcker för att folk kanske inte orkar läsa dem men det tror jag är fel tänkt. Se bara på Dan Browns böcker som är riktiga tegelstenar (och ja vissa bitar kan ibland kortas ned) men folk läser glatt ändå om det är tillräckligt spännande. Är man tillräckligt pedagogisk kan man man skriva en bok om vad som som helst som normalt sett skulle anses svårt. Se bara på Giulia Enders som helt otippat gjorde succé med boken Charmen om tarmen. Till nästa bok i serien – för det blir det väl? hade jag nog velat ha ett par 100 sidor till med mer filosofiska tankar, mer teknik och mer djup i karaktärerna.

 

Detta inlägg är publicerat under Böcker, Recension och märkt , , , , , av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.