Anders de la Mottes trilogi…

 

… är nu avslutad och jag har drabbats av en mild variant av ”post spelet depression”. Tre böcker har det blivit [geim], [buzz] och [bubble] som för mig har symboliserat den moderna kriminalromanen, steget efter Stieg Larssons Millenniumserie. Jag kommer att recensera trilogin som en helhet för man ska inte läsa den sista boken [bubble] utan att ha läst de två första.

Seriens huvudpersoner

Serien har två huvudpersoner. HP är en ung kille full av självförtroende och visioner men inte så mycket att backa upp dem med. Han är småkriminell men definitivt inte elak eller helt utan moral. Fast att säga att han har ett hjärta av guld är att säga för mycket… Som motpol har vi hans äldre syster Rebecca som är en typisk prestationsprinsessa. Hon arbetar på SÄPO, är driftig och satsar helhjärtat på sin karriär på bekostnad av kärlekslivet.

[geim]

I första boken hittar HP en telefon på ett säte i tunnelbanan som han givetvis norpar åt sig. Men så kommer det ett meddelande på telefonen som är riktat till honom! Han får ett erbjudande han inte kan motstå. Vill han vara med på ett ”spel”? Ja eller nej? Via spelet får han uppdrag som han ska utföra och för det får han poäng men uppdragen blir svårare och av allt mer tvivelaktig karaktär. Geim var verkligen en total överraskning för min del även om jag hade blivit tipsad av flera andra. Jag verkligen sögs in i spänningen och spelet! 

[buzz]

Utan att avslöja för mycket så fick den här boken mig verkligen att gå igång på olika konspirationsteorier ännu mer än geim. Den ändrade helt min syn på olika bloggar och sidor på nätet. En utmärkt uppföljare och min favorit i trilogin.

[bubble]

Det är såklart ännu svårare att berätta om den sista boken utan att avslöja för mycket men det är många frågor som får sitt svar och trådar som löses upp. Det är inte den bästa boken i trilogin men det är ändå en spännande resa. Jag hade inte kunnat gissa mig till slutet, det hade kunnat sluta precis hur som helst. Det enda problemet är att jag kanske förväntade mig ännu mer. Hur det skulle ha gått till vet jag faktiskt inte men ironiskt nog kan man likna det vid en bubbla av förväntan som byggdes upp till gigantiska proportioner. Den sprack inte men det blev ändå en liten pyspunka som man trots allt lyckades reparera till en ok nivå. Som helhet spelar det dock ingen roll för trilogin är bland det bästa som hänt sen Stieg Larssons Millenniumtrilogi!

Vad handlar serien om egentligen?

Säkerhetsfrågor. Anders de La Motte har tidigare arbetat inom säkerhetsbranschen och det märks. Vad händer med allt material vi producerar på nätet, var hamnar all information? och vad händer om informationen hamnar i fel händer? Det är högaktuella frågor som berör dig och mig som individer (integritetsfrågor) men det är också nationella och globala frågor. Efter att ha läst böckerna kan man lätt bli konspirationstokig för det som händer i böckerna skulle kunna hända på riktigt, eller ja, kanske inte lika dramatiskt, eller?…

Generationen ”Varför?”

Jag nämnde tidigare att serien känns modern och det beror på att Anders de la Motte har lyckats fångat den moderna livsstilen. Karaktären HP är präglad av den ständiga uppkopplingen på nätet, filmer och TV vilket Anders de La Motte på ett klockrent sätt fångar i HPs språk som är fullt av svordomar, slang, ”nätord” och film/tv-serie referenser. HP har också ett konstant bekräftelsebehov och, framförallt, han tillhör Generation ”Why?”. Emma Pihl har skrivit boken ”Att leda nästa generation” Där beskriver hon 80- och 90-talisterna som egocentriska och bortskämda. De kräver ”Största möjliga utlopp för sina talanger och applåder för sina resultat” och ”funderar konstant på om en mer utmanande arbetsplats väntar runt hörnet. De kallas Why generationen eller den ifrågasättande generationen. De gör helt enkelt inte saker bara för att någon säger till dem att de ska göra det. De vill veta varför de ska göra det och vad de själva får ut av det. Läs gärna Emmas bok eller den här artikeln om henne av Anette Lind där citaten ovan är tagna ifrån.

Framtiden

Jag anar en öppning till bok nr 4 då det fanns några trådar som aldrig riktigt löstes upp. Och varför skulle Anders de la Motte sluta nu? Trilogin har blivit en stor framgång, ska filmatiseras och är såld till ett flertal länder. Han vore dum om han inte fortsatte. Dessutom är jag nog inte den enda som inte är riktigt redo att släppa HP och spelet…

Detta inlägg är publicerat under Böcker, Recension och märkt , , , , , , , , av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.