Foto: Apple
Nu har jag haft en iPad i lite drygt en månad, så jag tyckte att det var dags för en riktig recension.
.
Flera olika sätt
Om jag har tänkt rätt så finns det 4 sätt att njuta av deckarinnehåll på en iPad.
1) Du kan titta på en deckare
2) Du kan lyssna på en deckare som ljudbok
3) Du kan spela ett deckarspel
4) Sist, men absolut inte minst, så kan du läsa en deckare
Jag tänkte rikta in mig på det sistnämnda.
.
Att läsa på en iPad
För att läsa en bok på iPaden behöver du skaffa en särskild app som klarar detta. Apple har sin iBooks app, som tillhör de bättre, och som dessutom är gratis. Dessvärre klarar den inte av låneböcker. Böcker som du lånar från ett svenskt bibliotek får du istället läsa i tex Bluefire, en app som också är gratis, men som inte är lika snygg som iBooks.
Att en app inte är ”snygg” kan tyckas vara ett litet problem, men i själva verket har det väldigt stor betydelse. Viktigast är hur själva boksidan ser ut och vilka justeringar du kan göra på denna. Bluefire har en helvit bakgrund som du kan göra mer eller mindre grå (en väldigt ljus bakgrund gör dina ögon trötta snabbare). Personligen tycker jag att den gråa färgen ser väldigt trist ut och dessutom funkar den inte riktigt med mina ögon då jag efter en timme blir väldigt trött.
I iBooks kan du välja sepiafärgad bakgrund och sedan lätt justera ljusstyrkan, detta passar mig mycket bättre! Att läsa utomhus är inte så kul, även om det går. I tunnelbanan eller hemma så funkar det utan några som helst problem.
.
Fem böcker
Jag har så här långt läst fem böcker, på lika många veckor, i iPaden. Av dessa har tre varit låneböcker och två varit köpa böcker. En grej som jag upptäckt är att jag till stor del har läst böcker som jag annars inte hade läst. Detta beror på många anledningar, den största anledningen är dock, som i fallet med Nefilim som jag läste i slutet av december, att de går så ruskigt snabbt att skaffa en bok. I fallet Nefilim råkade jag av en händelse läsa en recension som Sara hade skrivit några månader tidigare, tänkte att jag kanske skulle titta lite närmare på boken. När jag sökte på titeln på nätet så upptäckte jag att den gick att låna som e-bok. Fyra minuter senare hade jag den i min pekplatta och kunde börja läsa. Ett sådant impulsval av bok gör jag inte annars.
En annan kul grej är att tex iBooks har en inbygd ordlista (engelska och japanska), läser du tex en bok på engelska kan du peka på ett ord du inte förstår och vips poppar det upp ett fönster med en förklaring! Supersmidigt!
Skulle vara riktigt toppen om det i framtiden kom en svensk version också! Får man drömma lite så skulle det även vara toppen om ordlistorna kunde säga ordet du slår upp, jag är nämligen ingen fena på fonetisk text.
(Ordet jag slog upp var ”misogynist”, och nej jag visste faktiskt inte vad det betydde)