Jag har läst Karin Alfredssons tredje roman om läkaren Ellen Elg.
I boken får man följa flera personer parallellt, dels Ellen Elg och hennes familj och dels en familj i Polen där den ena dottern är djupt kristen och den andra blir gravid. Brodern är en förvirrad tonåring som lockas av högerextremister till onda uppsåt och pappan är frånvarande. Det känns lite stereotypt men å andra sidan, vad vet jag egentligen om polska familjer? Vi får även följa en brevväxling mellan två svenska unga kvinnor på 60-talet och en stalker. Inte helt oväntat binds detta ihop på slutet vid klockslaget 21:37.
Karin Alfredsson kallar boken en dokumentärthriller. Dokumentärbeskrivningen kan jag köpa och visst är det är lite spännande att se hur det går på slutet men som thriller är jag inte särdeles imponerad. Det finns mängder av böcker som inte kategoriseras som en thriller men som ändå kan vara spännande och precis så är det med den här boken.
Ett stort plus till Ellen som karaktär och kvinnofrågor som abortfrågan, kvinnomisshandel, och prostitution är viktiga frågor.
Kort sammanfattat. Det är en bok som berör om man tycker att kvinnofrågor är viktiga men som thriller (även dokumentärtrhiller) är jag inte övertygad.
Boken är ett recensionsexemplar från Damm Förlag