Kvinnlig motsvarighet till den dystre, ensamma poliskommissarien

Ann Cleeves

Den brittiska författaren Ann Cleeves har skrivit flera olika serier i deckargenren bland annat en serie om Kommissarie Ramsey. Den serie hon är mest känd för och som gjorde att jag fick upp ögonen för Ann Cleeves, är serien om Vera Stanhop. Den gick som TV-serie för ett tag sen. Jag gillade den och tyckte det var intressant med en kvinnlig kommissarie, vilket fortfarande är relativt ovanligt i brittiska deckare, i alla fall som är översatta till svenska.

 

Vera Stanhop

Vera har likheter med kommissarie Jane Tennyson och kommissarie Morse. Hon är ensamstående, i medelåldern, sköter inte sin hälsa och är allmänt butter och besvärlig. Hon har en nära medhjälpare som får ta mycket skit av henne.

 

The Glass Room

Handlingen är förlagd till en gård på landet där man håller en skrivarkurs. En av kursledarna mördas och Veras granne som är med på lägret blir huvudmisstänkt. Boken är upplagd som en modern variant av den klassiska pusseldeckaren. En brokig skara författare och författar-wanbabees. För mig blev det för mycket klichéer och stereotyper. Eftersom Vera har kopplingar till den huvudmisstänkte borde hon avsäga sig fallet men lyckas på något sätt ändå behålla fallet.

 

TV-serien bättre än böckerna

Nu var det här förvisso min första bok av Ann Cleeves och nr 5 i serien men jag hade ändå förväntat mig mer. Handlingen var ingen jätteintressant. Det som var mest intressant var Veras relationer med sitt team. I TV- serien mordhandlingarna och de personliga relationerna mellan Vera och hennes team lika intressanta och skådespelerskan Brenda Blythe gjorde ett lysande jobb med att gestalta Vera.

Detta inlägg är publicerat under Böcker, Recension och märkt , , , av Sara. Bokmärk permalänken.

Om Sara

Om mig: Jag är i 40-års åldern och kommer ursprungligen från Göteborg men bor utanför Örebro med familj. Till vardags arbetar jag som Kultursekreterare i Hallsbergs kommun Har läst litteraturvetenskap och filmvetenskap med fokus på kriminallitteratur/filmer. Gillar: Det mesta när det gäller kriminallitteratur kriminalserier och kriminalfilmer men det jag efterlyser är en modern deckare som är stilistiskt vacker, spännande, intressanta karaktärer och ett mord som är så magnifik uttänkt att man sitter och gapar av förundran när allt avslöjas. Väntar fortfarande på ”Den”. Roll: På Deckarhuset lägger jag upp recensioner intervjuer och lite annat blandat. Jag har även hållt ett par föreläsningar om kriminallitteratur för deckarhusets räkning. Favorit: (Bok) Givetvis svårt att välja men Jussi Adler Olsens och Leif GW Perssons böcker (med Bäckström) får mig att skratta. Andra favoriter är Anders de la Motte, Malin Persson Giolito och Ingrid Hedström men har också en stor kärlek till historiska deckare som Maisie Dobbs serien och Niklas Natt och dags 1793. När det gäller kriminalfilmer och kriminalserier gillar jag bl a klassiska Hitchcock-filmer, 7en, Vidocque och serier skapade av Lynda La Plante.