Rekommenderad sommarläsning: Kriss

Ibland blir läsupplevelser desto starkare just för att boken passar så bra ihop med sommar och sol! Och kanske vill vi på sommaren ha extra mycket litterärt mörker eftersom det skapar en så mysig kontrast till midsommar, grillaftnar och annan idyll?

SOMMARMYS PÅ HÖG NIVÅ

För några år sedan snubblade jag över den där typen av läsupplevelse som ”matchar” sommaren på ett alldeles utmärkt sätt. Den brittiska författaren Sarah Waters är mest känd för sin debutroman Kyssa sammet och för den psykologiska thrillern Ficktjuven (som för övrigt blev en riktigt bra BBC-serie). Men det var inte förrän hon skrev Främlingen i huset som jag upptäckte henne. Precis som hennes tidigare böcker utspelar det sig i en svunnen tid, den här gången på 1940-talets engelska landsbygd. I en stor park med vidsträckta ägor ligger herresätet Hundreds Hall, där den rika släkten Ayres bott under flera hundra år. Som barn bodde doktor Faraday i den lilla byn i närheten, men när han som vuxen får återse platsen har tiderna förändrats. Det stora huset vittrar sönder och platsens forna glans är nu ett minne blott. Men är det bara följderna av andra världskriget som får huset att förfalla? Samtidigt som allt fler underligheter inträffar får man som läsare en känsla av att det kanske inte är doktor Faraday som är bokens huvudperson – utan huset självt…

 

SPÖKHISTORIA MED SKRÄCKINSLAG

Jag minns att jag tyckte mycket om den här boken. Både stämning och handling påminner om barndomens ”Mysrysare”, om än mycket mer välskrivet. Waters får även in en liten kärlekshistoria (även om den inte är lesbisk, som i hennes tidigare böcker) och jag minns den som väldigt fint beskriven och utan klichéer. På några ställen blev boken lite långrandig, den är ändå över 500 sidor. Men över lag var det väldigt trevligt att läsa en klassisk spökhistoria som denna, som dessutom har inslag av skräck och mystiska gåtor som ligger nära deckargenren.

Plus i kanten: klockren för hängmattan, gräsmattan i parken eller en stund i sängen när sommarregnet plaskar och porlar utanför. Glöm inte att tända ett stearinljus…

Ännu ett litet plus för ett mysigt bokomslag med tydlig retrokänsla!

Glad sommar önskar Kriss

Detta inlägg är publicerat under Recension och märkt , , , , , , , av Kriss. Bokmärk permalänken.

Om Kriss

Namn

Kristina Jägfeldt

 

Roll

Bloggskribent på Deckarhuset och Bokdetektiven.se

 

Om mig

31-årig Lundabo som arbetat som socionom inom socialtjänst och som kurator, men som nyligen sa upp sig från jobbet för att ägna sig åt drömmen – bokbranschen! Går nu förlags- och bokmarknadsutbildningen i Lund. Arbetar även extra på ett bokprojekt.

 

Bor

Med sambo i sned sekelskifteslägenhet i Lund, där jag tillbringar stor del av vaken tid i älskad skrivhörna. Tillbringar lediga perioder i vit stuga i Småland.

 

Böcker

Besatt av bokomslag i allmänhet och i synnerhet dem till 50-talets alla mysdeckare. Favoritformgivare: Lars Sundh. Lever med en inre ”böcker-jag-måste-läsa-lista” som aldrig tycks ta slut. Gillar böcker som kretsar kring en gåta; det kan vara ett mord, men lika gärna det mänskliga mysteriet i relationer som spårar ur (tänk The Talented Mr. Ripley). Som socionom är jag såklart intresserad av psykologi, sociologi, kriminologi, psykiatri (psykiatrihistoria!) och destruktiva förhållandens tendens att sluta i ond, bråd död. Älskar även spökhistorier, mysrysare och viss romance.

 

Typ av deckare/subgenrer:

Hellre suggestiva och lite romantiska pusseldeckargåtor (gärna i historisk miljö) och cozy crime än trist kaffeautomatsrealism på poliskontor. När jag läser vill jag hellre ägna mig åt befriande eskapism än att tvingas in på ännu ett dammigt kontor. Dock inte rädd för det obehagliga och hyllar t.ex. ”Sankta Psyko” av Johan Theorin. Psykologiska motiv är en självklarhet. Agatha Christie har i min värld hård konkurrens av dåtida kollegan Dorothy L Sayers. Annars gäller bl.a. Karin Fossum, Dennis Lehane, Stieg Trenter, Patricia Highsmith (tips!), Maria Lang och true-crime-miraklet Ann Rule.