Ruth Rendell aka Barbara Vine – Lögnernas labyrint

Under pseudonymen Barbara Vine skriver en av mina absoluta favoritdeckarförfattare, Ruth Rendell, psykologiska spänningsromaner. Lögnernas labyrint, eller ”The Minotaur” på originalspråk, får mig att tänka i banorna – grekisk mytologi – Minotaurus labyrint. Precis som gamla Ruthan tänkt sig, får man anta. Romanerna som skrivs under pseudonymen Barbara Vines handlar alltid om England för många herrans år sedan, samtidigt som berättarjaget utgår från nutid.

I Lögnernas labyrint har Kerstin Kvist från Lund börjat arbeta som sköterska hos den märkliga familjen Cosway i den minst sagt ruggiga herrgården Lydstep Old Hall, i en avkrok på engelska landsbygden. Änkan, mrs Cosway, bor i huset tillsammans med sina tre ogifta döttrar, som alla dansar efter moderns pipa. Det framgår snart att det finnas en fjärde dotter som gift sig till en förmögenhet och därmed tagit sig ur moderns klor. Denna dotter visar helt öppet sitt djupa förakt för sin mor och sina systrar. John, sonen i huset och Kerstins patient, är en inåtvänd och sorglig uppenbarelse i fyrtioårsåldern som trots att han efter faderns död är den rättmätiga ägaren till kråkslottet hålls bedövad och mentalt labil med starka mediciner. John anses på bygden vara schizofren och allmänt galen, något som Kerstin undan för undan börjar ifrågasätta.

Fru Cosway är mycket besviken och arg över sin döde makes testamente och smider till Kerstins förskräckelse planer på att få John inspärrad på mentalsjukhus för gott. Men…

Romanens tema och ledord är helt klart hämndlystnad, avund och galenskap.

Jag kan tänka mig att blodtörstiga, actionberoende deckarläsare möjligen finner historien seg och långdragen. Själv tycker jag att den har allt en god deckare bör!

Detta inlägg är publicerat under Böcker, Recension av Mi. Bokmärk permalänken.

Om Mi

Namn: Mi

Roll: Bloggskribent

Om mig: 49-årig yrkesarbetande 2-barnsmamma i Skåne, som inte kan leva utan böcker. Är bara intresserad av böcker, struntar helt i musik, film och tv-serier.

Bor: I Bjärred, sydvästra Skåne, tillsammans med man och två siameser. Barnen är utflugna och kommer bara hem för att stjäla böcker ur mina hyllor.

Böcker: Pocket eller inbundet spelar ingen roll, men en ljudbok tar jag inte i. Försökte en gång, men kände mig lurad på läsupplevelsen. Bloggar om läsupplevelser, efterlängtade utgivningar, biblioteksbesök, lustiga antikvariat i världen, udda författare och jakten på den ultimata läsupplevelsen.


Gillar framför allt denna typ av deckare: Nyutgiven och mycket gammal litteratur är lika intressant. Jag är absolut ingen litteratursnobb utan läser allt jag kommer över. Utan urskiljning kan omgivningen ibland tycka. Så länge det är välskrivet och spännande fungerar det för mig. Läser om möjligt på originalspråk, eftersom viktiga känslor kan försvinna i en översättning. Jag gillar författare som vågar skapar något eget, unikt, och inte följer receptet för hur en bestseller ska se ut. Allt som har ett vackert målande språk och spänning i ett. En bok jag inte kan vara utan är Rex Stouts The League Of Frightened Men från 1935. Det jag ogillar är dussinförfattare som Läckberg och Marklund. Ja, allt som känns oinspirerat och oengagerat. Serier där samma personer dyker upp i flera romaner är något av ett hatobjekt. Som språkpolis får jag allergiska utslag av många slit-och-slängböcker. Tyskungen har så dåligt språk att jag faktiskt kastade den. Det händer inte ofta. Stavfel är fasansfullt, grammatiska grodor = papperskorgen.