Thrillers eller deckare?

Det där med deckare VS thriller är intressant. Vad är vad? Någonstans läste jag att definitionen på thriller är när det är fråga om protagonisten (huvudpersonen) ska lyckas besegra antagonisten (motståndaren) eller inte. Ett annat inslag är att antagonisten från början är starkare än huvudpersonen.

SOMMARFILMER 

Esther adopteras av en familj som inte vet vad de tar emot...För det mesta är deckare min ”grej”, men på sistone har jag insett att thrillerns dramaturgi är riktigt intressant! Under sommarledigheten har jag sett en del filmer, både klassiker av Roman Polanski (Rosemary’s baby, Repulsion) och lite mindre kvalitativa men ack så underhållande moderna skräckisar som även kallas thrillers, t.ex. ”Orphan” (bild) och ”The uninvited” (båda från 2009). Oftast innehåller thrillerns handling färre personer än i pusseldeckaren, som lätt blir överbefolkad av mystiska butlers, illasinnade madamer och giriga släktingar. Därför blir det enklare att komma närmare berättelsens personer, vilket jag verkligen uppskattar.

PSYKOLOGISK THRILLER

Om ni vill se ett riktigt obehagligt psykologiskt mysterium/thriller måste ni se ”Black Swan” (Aronofsky) med Natalie Portman. Vilken film! Det handlar om en perfektionsfixerad balettdansös som får huvudrollen i Svansjön, samtidigt som hon måste hantera både konkurrerande ballerinor och sina egna hämningar. Vissa tycker tydligen att filmen är skräp, men ännu fler tycker som jag – ett mästerverk!

Thriller eller deckare, jag älskar verkligen mysterier!

Fridens liljor!

/Kriss

Detta inlägg är publicerat under Film/Tv och märkt , , , , , , , , av Kriss. Bokmärk permalänken.

Om Kriss

Namn

Kristina Jägfeldt

 

Roll

Bloggskribent på Deckarhuset och Bokdetektiven.se

 

Om mig

31-årig Lundabo som arbetat som socionom inom socialtjänst och som kurator, men som nyligen sa upp sig från jobbet för att ägna sig åt drömmen – bokbranschen! Går nu förlags- och bokmarknadsutbildningen i Lund. Arbetar även extra på ett bokprojekt.

 

Bor

Med sambo i sned sekelskifteslägenhet i Lund, där jag tillbringar stor del av vaken tid i älskad skrivhörna. Tillbringar lediga perioder i vit stuga i Småland.

 

Böcker

Besatt av bokomslag i allmänhet och i synnerhet dem till 50-talets alla mysdeckare. Favoritformgivare: Lars Sundh. Lever med en inre ”böcker-jag-måste-läsa-lista” som aldrig tycks ta slut. Gillar böcker som kretsar kring en gåta; det kan vara ett mord, men lika gärna det mänskliga mysteriet i relationer som spårar ur (tänk The Talented Mr. Ripley). Som socionom är jag såklart intresserad av psykologi, sociologi, kriminologi, psykiatri (psykiatrihistoria!) och destruktiva förhållandens tendens att sluta i ond, bråd död. Älskar även spökhistorier, mysrysare och viss romance.

 

Typ av deckare/subgenrer:

Hellre suggestiva och lite romantiska pusseldeckargåtor (gärna i historisk miljö) och cozy crime än trist kaffeautomatsrealism på poliskontor. När jag läser vill jag hellre ägna mig åt befriande eskapism än att tvingas in på ännu ett dammigt kontor. Dock inte rädd för det obehagliga och hyllar t.ex. ”Sankta Psyko” av Johan Theorin. Psykologiska motiv är en självklarhet. Agatha Christie har i min värld hård konkurrens av dåtida kollegan Dorothy L Sayers. Annars gäller bl.a. Karin Fossum, Dennis Lehane, Stieg Trenter, Patricia Highsmith (tips!), Maria Lang och true-crime-miraklet Ann Rule.